Çağdaş Sosyoloji Kuramları Deneme Sınavı Sorusu #1341095

I. Bilgi ve teknoloji artık daha önemlidir II. İktisadi büyümeye odaklıdır III. İktisadi büyüme eskisinden daha fazla bilgiye ve toplumun yaratıcılığına dayanır IV. Toplumsal mücadelenin temelinde, emek ile sermaye arasındaki mücadele yatar Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri Alain Touraine’nin programlanmış toplum kavramını açıklamada kullanılabilir?


I ve II

I ve III

I, II ve III

I, II ve IV

Yalnız IV


Yanıt Açıklaması:

Touraine’e göre, sanayi toplumun yerini almakta olan sanayi-sonrası veya programlanmış toplumda öncelikli olarak bilgi ve teknoloji daha önemli bir hale gelmiş olup, bu yeni toplum sanayi toplumundan daha fazla iktisadi büyümeye odaklanmıştır. Dahası bu yeni toplum sanayi toplumunun sahip olduğundan çok daha fazla bir yatırım kabiliyetine de sahiptir. Bunlara rağmen, bu toplumun merkezinde yer alan esas toplumsal mücadele sanayi toplumunda olduğu gibi emek ile sermaye arasındaki mücadele ya da sermaye birikimi ve onu mümkün kılan sömürü değildir. Zira iktisadi büyüme artık sadece sermaye birikimine dayanmamakta aksine eskisinden daha fazla olarak bilgiye ve toplumun yaratıcılığına dayanmaktadır.

Dolayısıyla doğru cevap C'dir. Çünkü, yukarıda da ifade edildiği gibi, Touraine’e göre, toplumsal mücadelenin temelinde, emek ile sermaye arasındaki mücadele yatmaz. 

Yorumlar
  • 0 Yorum