Çağdaş Türk Romanı Deneme Sınavı Sorusu #691976

Seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi Türkiye’de gelenekçi romanın gelişim süreciyle ilgili doğru bir ifade değildir?


Çok partili hayata geçiş gelenekçi romanın gelişimini etkilemiştir.

1950 sonrası yaşanan özgür ve demokratik ortam geleneksel romanın gelişimini etkilemiştir.

Geleneksel roman toplumun kalp ve zihin bulanıklığına çözüm arayışlarının bir ürünüdür.

Geleneksel romanın ardından üzeri küllenmiş kültürel değerleri hatırlama ve yeniden hayata katma çabası vardır.

Gelenekçi romanın ilk örnekleri 1800’lü yılların son yarısında kadar dayanmaktadır.Gelenekçi romanın ilk örnekleri 1800’lü yılların son yarısında kadar dayanmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Türkiye, 1950’li yıllarda çok partili hayata geçişin getirdiği sosyal ve siyasal değişimlere sahne olur. Tek parti döneminin pozitivist ve tek tip insan yaratma tavrı, evrensel değerleri öne çıkarma çabası, laikliği özel hayatlara müdahale edecek biçimde uygulama ısrarı gibi nedenler, İslamî söylemin de, milliyetçi söylemin de güçlenmesini engellemişti. 1950’lerin özgür ve demokratik ortamında mistik/metafizik yaklaşımların önü açılır. Önce şiirle kendini ifade imkânı bulan İslamî söylem, daha sonra roman ve hikâyeyi de kullanmaya başlar. Batılılaşma macerasının, kendini inkâr biçiminde ve kayıtsız şartsız teslimiyet düzeyinde algılanması, kimi aydınlar tarafından sorgulamaya tabi tutulur. Toplumun kalp ve zihin bulanıklığına çözüm arayışları, üzeri küllenmiş kültürel değerleri hatırlama ve yeniden hayata katma çabalarını doğurur. Modern hayata karşılık geleneksel hayat da yaşama şansı bulur. Bir yanda modern yaşama tarzı, diğer yanda geleneksel yaşama tarzı, üçüncü grupta da modern yaşama tarzıyla geleneksel yaşama tarzını sentezleyen bir anlayış hüküm sürmeye başlar. Gelenekçi romanın ilk örnekleri 1950’li yıllarda verilmeye başlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum