Çağrı Merkezi Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #934189

Bilginin dönüşümü sürecinde deneyim, gözlem, taklit ve uygulamalarla bilgilerin paylaşılması süreci aşağıdakilerden hangisidir?


Kapalı bilgiden açık bilgiye dönüşüm

Açık bilgiden açık bilgiye dönüşüm

Açık bilgiden kapalı bilgiye dönüşüm

Kapalı bilgiden kapalı bilgiye dönüşüm

Açık bilgi ve kapalı bilginin birleşimi


Yanıt Açıklaması:

Bilgi dönüşümü; bilginin açık ve kapalı bilgi arasındaki sosyal etkileşimiyle yaratılmaktadır. Bilgi dönüşümünün oluşumu şu şekildedir:
• Kapalı bilgiden kapalı bilgiye dönüşüm: Bu süreç “sosyalleşme” olarak ifade edilmektedir. Deneyim, gözlem, taklit ve uygulamalarla bilgilerin paylaşılması sürecidir. Bu paylaşım genel olarak fabrika içinde, seminerlerde, çıraklıkta ve konferanslarda oluşmaktadır.
• Kapalı bilgiden açık bilgiye dönüşüm: Bu süreç “dışsallaştırma” olarak ifade edilmektedir. Metafor, kavramlar, hipotezler veya model şeklini alan kapalı bilginin açık bilgiye dönüşme sürecidir. Fabrika içini gözlemledikten sonra rapor yazmak bilginin kapalı bilgi iken açık bilgiye dönüşmesinin bir örneğidir.
• Açık bilgiden açık bilgiye dönüşüm: Bu süreç “birleştirme” olarak ifade edilmektedir. Söz konusu süreçte farklı açık bilgi yapılarının birleştirilmesi yer almaktadır. Açık bilgilerin kopyalanarak dağıtılması buna bir örnektir.
• Açık bilgiden kapalı bilgiye dönüşüm: Bu süreç “içselleştirme” olarak ifade edilmektedir. Söz konusu süreç açık bilginin kapalı bilgiye dönüştürülmesi ile ilgilenmektedir ve “yaparak öğrenme” ile çok yakından ilgilidir. Açık kaynaklardan yararlanarak, bilginin deneyime dönüşmesidir. Elde edilen ve okunan fabrika raporları ile önceki bilgilerin birleştirilmesi, açık bilgiden kapalı bilgiye dönüşümdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum