Çağrı Merkezi Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #760810

Öğrenmenin bireyler üzerindeki etkisini ölçmede en yaygın kullanılan yöntem Kirkpatrick Modeli’dir.

Aşağıdakilerden hangisi Kirkpatrick Modeli'nin öçlme aşamalarından biri değildir?


Tepkinin Ölçümlenmesi

Öğrenmenin Ölçümlenmesi

Davranışlara Etkinin Ölçülmesi

Deneyimsel Öğrenmenin Ölçümlenmesi

İş Sonuçlarının Ölçümlenmesi


Yanıt Açıklaması:

Öğrenmenin bireyler üzerindeki etkisini ölçmede en yaygın kullanılan yöntem Kirkpatrick Modeli’dir. Kirkpatrick Modeli tepkinin, öğrenmenin, davranışlara ve iş sonuçlarına etkisi ölçümlenecek şekilde dört aşamadan oluşmaktadır.

  • Tepkinin Ölçümlenmesi: Eğitime katılanların eğitimden duydukları memnuniyetin ölçülmesidir. Memnuniyetin kapsamında eğitim, eğitmen, ortam, yöntem, eğitimde kullanılan materyaller ölçülmektedir. Tepkinin ölçülmesinde anket yöntemi kullanılır.
  • Öğrenmenin Ölçümlenmesi: Eğitime katılanların öğrenme düzeyini belirlemek amacı ile eğitim sonrası çeşitli yöntemler ile bilginin ölçülmesi yapılır. Katılımcıların öğrenme düzeylerini belirlemek için eğitim öncesi ve eğitim sonrası sınavlar yapılır.
  • Davranışlara Etkinin Ölçülmesi: Eğitim sonrasında katılımcılarda, eğitimde aktarılan bilgi ve becerilere yönelik davranış değişikliğinin olup olmadığını ölçebilmek amacı ile eğitimin hedefleri ile bağlantılı olarak etkinlik ölçme çalışmaları gerçekleştirilir.
  • İş Sonuçlarının Ölçümlenmesi: Eğitimin iş sonuçlarına olan etkisinin ölçülmesidir. Katılımcıların programa devam etmesinden kaynaklanan kesin sonuçlardır. (Üretim artışı, kalite iyileşmesi, maliyet düşüşü, daha yüksek kâr vb.)
Yorumlar
  • 0 Yorum