Çağrı Merkezinde Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #668798

"Konuşma esnasında etkili iletişimi engelleyen faktörler arasında en önemli olanları psikolojik engellerdir."

Aşağıdakilerden hangisi birini uzun süre dinlemeden kaynaklanan yıpranmayı açıklayan psikolojik engellerden biridir? 


Konuşma arzusu

Zihinsel yorgunluk yaşanması

Odaklanamama

Beklentiler

Bireyin kendisiyle meşgul olması


Yanıt Açıklaması:

Konuşma esnasında etkili iletişimi engelleyen faktörler arasında en önemli olanları psikolojik engellerdir. Psikolojik engeller şu şekilde sıralanabilir:

  • Önyargılı olmak: İnsanlar kendileri ve başkaları hakkında bazı önyargılara sahip olmaktadırlar. Bireyin görünüşüne, ses tonuna, yapmakta olduğu işe, içinde bulunduğu sosyal çevreye, cinsiyetine ya da etnik kökenine, giyim ve kuşamına, kültürüne veya tercih ettiği aracın modeline bağlı olarak önyargılar gelişebilmektedir. Önyargılı davranış biçimi ise dinleme kalitesini etkiler ve büyük olasılıkla etkin bir iletişime açık olmamaya neden olur.
  • Anlatılanların anlamını engelleyen tavırlar: Konuşma esnasında tarafların konuşmalarındaki tavır, anlatılanların tam olarak anlaşılmasına engel olabilir. Örneğin, taraflardan birinin aşırı saldırgan ya da çekingen bir tavırla konuşması veya göz temasından kaçması ya da beden dilini aşırı ölçüde kullanması etkili iletişimi zorlaştırabilir. Verilmek istenen ana mesajı aktarmak bazen kritik hale gelebilir ve dikkati ana mesajın etrafında toplamak zorlaşabilir.
  • Konuşma arzusu: Çok az insan iletişim kurmanın temelinin iyi dinleme olduğunu kavramaktadır. Tarafların konuşma isteğinin yoğunluğu etkili bir dinlemeye engel oluşturabilir. Dinleyen kendi söylemek istediklerini anlatmak için aceleci davranabilir ve dinlemeyi bir kenara bırakabilir.
  • Odaklanamama: İnsanların çoğu dakikada 180 sözcük konuşabilirken, 300-500 sözcük dinleyebilmektedir. Bu eşitsizlik gerginlik yaratır ve dinleyicinin dikkatini dağıtır. Müşterinin aktarmak istediği mesaja odaklanma arzusu kaybolabilir.
  • Beklentiler: Taraflardan biri karşı tarafın kendisine beklediği şeyleri anlatmasını isteyebilir. Bu nedenle, dinleyen kısmi dinlemeye geçer ve yalnızca duymak istediği kısımlara odaklanır.
  • Zihinsel yorgunluk yaşanması: Birini uzun bir süre dinlemek yıpratıcı olabilir. Aynı zamanda ruhsal yorgunluk da dinleme becerisini olumsuz yönde etkiler.
  • Bireyin kişisel duygu yükü taşıması: Hemen herkesin başkalarının söylediklerini duymasını engelleyen duygusal filtreleri vardır. Hem olumlu hem olumsuz içerikteki geçmiş deneyimler beklentilere şekil verir.
  • Bireyin kendisiyle meşgul olması: Dinlemenin önündeki en büyük engel, insanın kendisi ile meşgul olmasıdır. Kendinden başka kimseyle ilgilenmeyen birey karşı tarafı dinleyemez. Doğru cevap B'dir.
Yorumlar
  • 0 Yorum