Çağrı Merkezinde Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #669285

"Liderler değişimin nedenlerini, amaçlarını, içerdiği fırsatları etkili iletişim teknikleriyle işletme çalışanlarına yaymalıdır. Ayrıca belirli adımları ve stratejileri izleyerek üretkenliği ve büyümeyi cesaretlendiren bir çalışma iklimi yaratmalıdırlar."

 Aşağıdakilerden hangisi liderler için değişimde başarının anahtarlarından biri değildir?


Risk ve inisiyatifi yalnızca kendisi almalıdır.

Değişimin temsilcisi olmalıdır.

Etkili iletişim kurmalıdır.

Olumlu tutum ve davranış göstermelidir.

Destekleyici bir iş atmosferi yaratmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Liderler İçin Değişimde Başarının Anahtarları

  • Etkili iletişim kurmalıdırlar: Değişim süreci hakkında çalışanlarının ihtiyaç duyduğu bilgileri paylaşmalıdır. Durum hakkında gerekli bilgileri düzenli olarak duyurmalıdır. Ayrıca bu süreçte çalışanların daha çok sorusu ve bilgi ihtiyacı olacaktır. Liderin, çalışanlarına daha fazla zaman ayırması gereklidir. Çalışanları daha fazla dinlemelidir, sorularını cevaplandırmalıdır. Değişim sürecinde işletme içi iletişim çok hızlı olacaktır. Çalışanlar kendi aralarında sürekli olarak konu ve etkilenen bireyler hakkında konuşmalar yapacaktır. Bilhassa bu süreçte ulaşılabilirliğini çalışanlarına hissettirmeli ve değişim sürecinde yaşanan ya da oluşabilecek problemlerde mutlaka kendisine ulaşılmasını sağlamalıdır.
  • Değişime karşı direnci açığa çıkarmalıdır: Bireylerin, değişime karşı direnç göstermesinin kaçınılmaz bir durum olduğu belirtilmişti. Liderler de değişimin direnç göreceğini gözardı etmemelidir. Aksine çalışanların gösterdiği direnci yönetmenin en iyi çözüm yolu, direnci ortaya çıkarmaktır. Bu şekilde direncin neden kaynaklandığı anlaşılacak ve çözümler üretilmesi mümkün olacaktır.
  • Değişime karşı motivasyon sağlamalıdır: Liderler, ekibinde yer alan bireylerin iç veya dış motivasyon ihtiyacına göre motivasyon teknikleri kullanmalıdır. Maddi imkânlar sağlamanın mümkün olmadığı anlarda manevi ödülleri sık kullanmaya özen göstermelidir. Manevi ödüle örnek olarak gösterilen çaba için teşekkür etmek, cesaretlendirici yaklaşımlarda bulunmak, çalışanları içtenlikle dinleyip anlaşıldıklarını hissettirmek, çalışanların hatırını sormak verilebilir. Ayrıca değişim sürecinde yaşanan duygu aşamaları bireyin motivasyonunu etkileyecektir. Lider, bireyin içinde bulunduğu duygu aşamasına göre, motive etmeye özen göstermelidir.
  • Değişim planını hazırlanmalıdır: Değişim süreci aşamalarının belirtildiği, yapılacak işlerin yer aldığı, iş dağılımının birey bazlı yapıldığı ve gerçekleştirme tarihinin yer aldığı bir değişim planı hazırlanmalıdır. Ayrıca değişim planının ekiple paylaşılması, etkin ve sistematik bir şekilde takip edilmesi, ekibin değişim sürecine odaklı olmasını sağlayacaktır.
  • Olumlu tutum ve davranış göstermelidir: Değişim sürecinde ekiplerin, ekip üyelerinin morali bozulabilir. Moral sorunları da zamanla liderlerin önüne iş problemleri, verimlilik düşmesi olarak yansıyacaktır. Bu nedenle liderlerin değişim sürecinde morali yüksek tutması bir gerekliliktir. Liderlerin tutum ve davranışları, ekip üyelerinin çalışma iklimini belirlediği için özellikle değişim sürecinde liderlerin neşesinin, enerjisinin yüksek olması ve olumlu yaklaşımlar göstermesi, ekip üyelerinin morallerinin yüksek olmasına etki edecektir. Liderler bireylerin günlük iş rutinlerine anlam katacak işler verebilir, slogan yaratabilir, küçük hediyeler verebilir.
  • Değişimin temsilcisi olmalıdır: Değişim sürecinin getirdiği yenilikleri öncelikle liderin benimsemesi, ekibindeki bireylere rehberlik etmesi açısından önemlidir. Lider ekiplerde örnek alınan bireydir. Bu nedenle lider, değişimi kendisi gerçekleştirmeden ekip üyelerinin değişmesini beklememelidir. Liderlerin değişim sürecinde kendilerini de yönetmeleri gereklidir. Ayrıca liderler, yönetim ekibi olarak değişimin çalışanlar tarafından kabul edilmesinden de sorumludur. Bu yüzden değişimin olumlu yanlarının ve kazançlarının ortaya çıkartılmasını ve hatırlanmasını liderler sağlamalıdır.
  • Risk ve inisiyatif almayı özendirmelidir: Değişim dönemlerinde bireylerin kendilerine güvenleri azalacağı için karar almaya veya riske girmeye daha az istekli olurlar. Yeni işleri üstlenmekte, tereddütlü olmakla beraber yeni işlerle ilgili bilgilerinin tam olmayacaklarını düşündükleri için belirli bir kalıpla hareket etmeye çalışır, inisiyatif ve sorumluluk almaktan kaçınırlar. Liderin bu durumları engellemek için hatalar konusunda hoşgörülü olacağı ancak eyleme geçmemek konusunda hoşgörüsüz olacağı mesajını vermesi gerekir. Lider ekibine beklentisini her durumda ifade etmeli, risk ve inisiyatif alanlarını öne çıkarmalıdır.
  • Destekleyici bir iş atmosferi yaratmalıdır: Değişim, bunu destekleyen bir ortamda gerçekleştirilirse daha kabul görür ve buna bağlı olarak daha hızlı gerçekleşir. Ayrıca güvenli bir iş atmosferi, çalışanları risk almaya ve görevlerini yaparken yeni yöntemleri denemeye teşvik eder. Güvensiz ortamda çalışanlar kendilerini bastırıp, temkinli, tereddütlü hareket ederler ve başarısızlığa yakın olurlar. Lider, bu nedenle destekleyici olmaya özen göstermelidir. Lider ekip üyelerinin davranışlarının doğru yönde olduğunu anladığı an olumlu destek vermelidir. Lider, emir ve talimat vermek yerine koçluk yapmalıdır. Destekleyici atmosferin anlık değil, sürekli olduğunu bireye özel değil, tüm ekip için geçerli olduğunu hissettirmelidir.
  • Durum değerlendirmesi yapmalı, problemlere çözüm üretmelidir: Liderler, değişim sürecinin durumunu değerlendirmelidir. Durum değerlendirmesini sistematik olarak yapmalı, planlanan değişim ile gerçekleşen değişim arasındaki farklılıkları belirlemelidir. Bu farklılıkların genel duruma etkilerini değerlendirmeli, alternatif çözümler yaratmalıdır. Bu şekilde çıkacak problemlere hazırlıklı olmayacaktır. Ayrıca liderler, değişim sürecinde her zaman tespit edemeyeceği problemlerle de karşılaşılacaktır. Bu süreçte küçük etkiler, hem çalışan hem de süreç üzerinde büyük sonuçlar doğurabileceği için problemleri hızlı çözümlemek önemlidir. Ancak çözüm, hızlı olmak adına süreç üzerinde bir dizi yeni problem yaratmamalıdır. Liderler probleme ait birden fazla çözümler bulmalı, bu çözümlerin yaratacağı etki mutlaka değerlendirilmeli ve en uygun olanı seçilmelidir.
  • Stres ve kaygıları ele almalıdır: İşletmelerin birleşmesi, büyümesi gibi büyük çaplı değişimlerde “İşten çıkarılır mıyım?”, “Ücretim ve yan haklarım değişir mi?”, “Kariyerimi etkiler mi?”, “Yöneticim değişir mi?” soruları bireylerde endişe, kaygı yaratacaktır ve stres oluşmasına neden olacaktır. Çalışanlar söylentilere odaklanacaktır. Liderlerin çalışanlarının kaygılarını anlaması ve bunları doğru şekilde cevaplandırması gereklidir.
  • Kaliteyi korumalıdır: Değişim sürecinde çalışanlarda verimlilik kaybı yaşanabilir ve bu da işletmenin ürün ve hizmetlerinde problemler oluşmasına, müşteri şikâyetlerine neden olabilir. Bu durumun engellenmesi için liderler, değişim sürecinde ürün ve hizmet kalitesini çok sıkı takip etmelidir. Çalışanlar ve müşterilerle çok fazla iletişim kurmaya çalışmalıdır. Doğru cevap A'dır.
Yorumlar
  • 0 Yorum