Çağrı Merkezinde Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #700756

"Çalışma performansını düşüren yorgunluk probleminin sebep sonuç ilişkisi değerlendirildiğinde; yorgunluğun nedeni hem kötü beslenme, hem uykusuzluk, hem de fazla çalışmak olabilir. Bunlardan bir tanesini ortadan kaldırmak, yorgunluğun geçeceği anlamına gelmez." Yukarıda verilen açıklama, problem nedenlerinin belirlenmesi aşamasında hangi noktanın önemini vurgulamaktadır?


Bir problemin gerçek nedenine ulaşabilmek için, öncelikle neden sayılabilecek bütün olasılıklar ortaya konmalı, sonra bu olasılıklar değerlendirilerek içlerinden bir tanesi seçilmelidir.

Bir problemin gerçek kaynak nedenleri belirlenirken subjektif olunmasına özen gösterilmelidir.

Problemi daha da büyütmek yerine çözme amacı ile çözüm odaklı bir bakış açısı benimsenmelidir.

Problemin birden fazla nedeni olabileceği için, tüm nedenlerin birbirleri ile olan ilişkileri ve birbirlerine olan etkileri dikkate alınmalıdır.

Bir problem için çözüm belirlenirken, çözüm için ihtiyaç duyulan kaynaklar, kullanılması gereken zaman, eğer varsa çözüm ile ilgili önceki deneyimler dikkate alınmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Soruda verilen açıklamada, yorgunluğun tek bir nedenden kaynaklanmak yerine, birden fazla nedenden kaynaklanıyor olabileceği belirtilmektedir. Bu durumda, nedenlerden sadece bir tanesine çözüm üretmenin asıl problem olan yorgunluğu ortadan kaldırmayacağı vurgulanmaktadır. Burada verilmek istenen asıl mesaj, bir problemin birden fazla nedenden kaynaklandığı durumlarda, söz konusu nedenlerin tümünün dikkate alınıp, aralarındaki ilişkinin ve nedenlerin birbirlerine olan etkilerinin de incelenmesi gerektiğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum