Çağrı Merkezinde Müşteri İlişkileri Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #891534

  • Müşteri, ürün ve marka seçiminde titiz davranışlar göstermeye başlamıştır.
  • Rekabetin iyice arttığı bu dönemde müşteri davranışlarını incelemeye çalışmak, ürünlerini ve hizmetlerini ona göre şekillendirmek işletmeler için önem kazanmıştır.
  • Müşteri de gerçek kaliteyi belirlemeye başlamıştır.

Yukarıda yer alan maddeler, aşağıdaki dönemlerden hangisine karşılık gelir?


Tarım toplumu dönemi.

Endüstri devrimi dönemi

Bilişim dönemi

Geleneksel dönem

Zanaat dönemi


Yanıt Açıklaması:

İnsanlık tarihi, geçmişten günümüze kadar üç önemli aşamadan geçmiş ve dönüşüme uğramıştır. Bu aşamalardan ilki, tarım toplumuna geçiştir. Yaklaşık on bin yıl önce bazı avcı ve toplayıcı gruplar yaşamlarını sürdürebilmek için evcilleştirilmiş hayvanları yetiştirmeye ve belirli toprak parçalarını ekmeye başladılar. İnsanoğlu, tarım devrimiyle birlikte yerleşik düzene geçti. Bu dönemde insanlar ellerinde bulunan fazla üretimlerini, ihtiyaçlarını karşılamak için takas ederek kullanmaya başladılar.

İkinci aşama, 18. yüzyılda İngiltere’de Endüstri Devrimi ile birlikte başladı. Bu dönemde insan gücü ile yapılan işlerin yerini makineler aldı. Bu dönemde var olan doğal kaynaklar bilimsel buluşlarla birleşerek, ihtiyaçtan fazla üretim durumunu ortaya çıkardı. Rekabetin olmadığı bu dönemde, ihtiyaç fazlalığı üretilen her malın satılmasına neden oldu.

İnsanlık tarihinin üçüncü dönüşüm aşaması Bilişim Dönemidir. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren bireylerin hayatına rekabet denilen bir kavram girmiştir. İşletmeler, bilişim teknolojilerini kullanmak zorunda kalmış ve yeniden yapılanma sürecine girmişlerdir. Müşteri kavramı bu dönemle birlikte bireylerin hayatına gerçek anlamda girmiştir. Müşteri, ürün ve marka seçiminde titiz davranışlar göstermeye başlamıştır. Rekabetin iyice arttığı bu dönemde müşteri davranışlarını incelemeye çalışmak, ürünlerini ve hizmetlerini ona göre şekillendirmek işletmeler için önem kazanırken, müşteri de gerçek kaliteyi belirlemeye başlamıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum