Çalışma Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #704687

I. Emek talebi esnekse ücret oranındaki bir değişiklik toplam ücret ödemesinin ters yönde hareketine neden olur. 

II. Emek talebi esnek değilse, ücret oranındaki bir değişiklik toplam ücret ödemesinin de aynı yönde değişmesine neden olur. 

III. Emek talebi esnek değilse, ücret oranındaki bir değişiklik toplam ücret ödemesinin ters yönde hareketine neden olur. 

Emek talep esnekliği ve toplam ücret ödemesi arasındaki ilişki hakkında yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?


Yalnızca III

I ve III

I ve II

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Ücret yükseldiği zaman; esnek olmayan emek talebi eğrisi söz konusu olduğunda istihdam ücret yükselmesini dengeleyecek ölçüde azalamamış, bu yüzden toplam ücret ödemesi artmıştır. Öte yandan emek talebi esnek olduğunda, ücret yükselmesine bağlı olarak istihdam önemli ölçüde azaldığından toplam ücret ödemesi azalmıştır. Buradan hareketle aşağıdaki genellemeleri yapmamız mümkündür; ilki, emek talebi esnekse ücret oranındaki bir değişiklik toplam ücret ödemesinin ters yönde hareketine neden olur. İkincisi ise, emek talebi esnek değilse, ücret oranındaki bir değişiklik toplam ücret ödemesinin de aynı yönde değişmesine neden olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum