Çalışma Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1128889

“Neoklasik emek arzı teorisine'' göre  emek arzının teme belirleyicileri aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmektedir? 


Çalışma saati-boş zaman

Boş zaman-verimlilik 

Ücret -verimlilik 

Boş zaman-ücret 

Verimlilik-Çalışma saati 


Yanıt Açıklaması:

İnsanların tarlalardan atölyelere, maden ocaklarından uzay istasyonlarına kadar her yerde çalışıyor olmaları aslında hayatın bir kuralı, çalışmamak ise
ekonomik bedeli olan bir istisnasıdır. Yaşamak için ihtiyaçlarımızı karşılamaya, bunun için ise çalışmaya mecburuz. O hâlde insanlar ne kadar çalışacaklarına nasıl karar verirler? Hangi faktörler çalışma kararını ne yönde etkiler? Bu bölümde bu sorulara cevap aranılacaktır. Bu amaçla çalışma ekonomisinin genel kabul görmüş “Neoklasik Çalışma/BoşZaman Teorisi” aracılığıyla kendi çalıştığı süreyi seçmekte hür bir kişinin çalışma süresini nasıl belirlediği analiz edilecektir.
Neoklasik çalışma/boş zaman teorisinde zaman kullanımının iki tipi olduğu savunulur. Bunlar “çalışma” ve “boş zaman”dır. Dolayısıyla bu teoriye göre kişinin çalışma arzını belirleyen temel unsurlar çalışma zamanı ve boş zaman tercihi arasındaki kombinasyondur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum