Çalışma Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #790362

Telafi edici ücret farklılıklarına ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


İşçilerin işlerin zararlı yönleri hakkında bilgi sahibi olmaları, işverenleri telafi edici ücret farklılığı uygulamaya zorlar.

Telafi edici ücret farklılığının uygulanıp uygulanmayacağının tespitinde belirleyici olan unsur emek arzının büyüklüğüdür.

Emek piyasalarında şiddetli bir işsizliğin söz konusu olduğu durumlarda telafi edici ücret farklılığı artış gösterir.

Telafi edici ücret farklılığı kötü koşullarda çalışmayı kabul eden kişileri ödüllendirerek ücret sistemini daha adil hale getirir.

İşçilerin iş hızı üzerinde kontrol sahibi olup olmamaları telafi edici ücret farklılığının uygulanmasında belirleyici faktörler arasında yer alır.


Yanıt Açıklaması:

Emek piyasalarında şiddetli bir işsizlik söz konusu ise ve işsizlik işsizlik sigortası/ işsizlik yardımı gibi gelir destekleri ile yeterince tazmin edilmiyorsa işsizlerin bir kısmı zararlarını bilseler dahi tehlikeli işleri düşük ücretler karşılığında yapmaya razı olabilecekler, bu durum telafi edici ücret farklılığının varlığını ve/veya büyüklüğünü etkileyebilecektir. Bu halde telafi edici ücret farklılığının artmasından değil azalmasından veya ortadan kalkmasında söz edilebilecektir. Doğru cevap C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum