Çalışma Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1081957

Beşeri sermaye modeline göre birey eğitime yaptığı ilave yatırımın marjinal getirisini, bu ilave yatırımın marjinal maliyetiyle karşılaştırır, birey eğitime yaptığı yatırım harcamalarına ne zaman devam eder?


Bireyin marjinal geliri işgücü piyasası koşullarını şekillendirene kadar harcamaya devam eder.

Birey eğitim talebi karşılanıp sahip olduğu gelir buna bağlı olarak iki katına ulaşana kadar arttığında da harcamaya devam eder.

Birey kamu eğitim harcamalarının artırılması durumunda ve maliyet-fayda analizi sonuçları pozitif olduğunda harcamaya devam eder.

Birey ilave eğitim yatırım harcamasına marjinal getirisi, marjinal maliyetine eşit olana kadar devam eder.

Birey kamu eğitim harcamalarının artırılması durumunda ve maliyet-fayda analizi sonuçları pozitif olduğunda harcamaya devam eder.


Yanıt Açıklaması:

İlave eğitim yatırım harcamasının marjinal getirisi, marjinal maliyetine eşit olana kadar da bu harcamaya devam edecektir. Marjinal getiri, işgücü piyasası koşullarına, eğitime ayrılan kaynaklara ve bireyin yeteneklerine bağlı olacaktır. Marjinal maliyet ise eğitimin dolaysız maliyetine ve bireyin bilişsel kapasitesine bağlıdır. Neoklasik modele göre, genelde tüm bireyler benzer eğitim talebine sahip olmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum