Çalışma Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1149695

Tam rekabetçi emek piyasasında "piyasa dengesi" emek arzı ile emek talebi eğrilerinin kesiştiği noktada kurulur bu durum nasıl açıklanır?


Yani, emek arzı fazlası ve emek talebi fazlası olan piyasalar dışarıda tutularak tam rekabetçi emek piyasasının dengesi sağlanmış olur.

Yani, piyasada oluşan denge noktası ve piyasanın her koşulda tekrar dengeye gelme kapasitesi ile denge fiyatı eşitlenmiş olur.

Yani, piyasanın kendi işleyiş yapısı içinde emek arzı ve emek talebi dengeden sonraki fiyata denk gelecektir.

Yani, dengeden herhangi bir biçimde uzaklaşma ihtimalini ortaya çıkartan emeğin arz durumları denge fiyatı ile giderilmiştir.

Yani, emek piyasası dengesinin emek arz ve talep eğrisinin kesiştiği noktada kurulur ve bu nokta denge ücreti olan ücrete razı olup çalışmak isteyen herkes işveren tarafından talep edilecektir.


Yanıt Açıklaması:

Aynı analiz emek piyasasına uyarlanıldığında, tam rekabetçi bir emek piyasasında piyasa dengesinin emek arz (SL) ve talep (DL) eğrilerinin kesiştiği X noktasında kurulduğu görülmektedir. X noktasında denge ücreti olan WTR ücretine razı olup çalışmak isteyen herkes (LTR kadar işgücü) işverenler tarafından talep edileceğinden, piyasada işsizlik olmayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum