Çalışma Ekonomisi 2 Deneme Sınavı Sorusu #910701

I. Emek piyasası içinde sahip oldukları vasıfların kıtlığından dolayı imtiyazlı konumda bulunan ve özellikle ileri teknolojiye dayanan imalat ve hizmet işletmelerinde çalışanların- beyaz yakalılar ve altın yakalılar- çıkarlarını savunan sendikacılık tipi.

II. Bireyselciliğin kaçınılmaz olarak kolektivizmin yerini aldığı, sendikaların birey
olarak işçilere hizmetler sunduğu sendikacılık tipi. 

III. Sendikaların küresel düzeyde çok uluslu işverenlerle sosyal ortaklık çerçevesinde ekonomik bir mübadeleye girdiği sendikacılık tipi.

Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri Hyman'a göre gelecekteki sendikal kimlik tipleri arasında yer alır?


Yalnızca III

I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Sendikal kriz konusunda araştırmalar yapan Hyman gelecekte beş çeşit sendikal kimliğin olacağını iddia etmektedir. Birinci kimlik, emek piyasası içinde sahip oldukları vasıfların kıtlığından dolayı imtiyazlı konumda bulunan ve özellikle ileri teknolojiye dayanan imalat ve hizmet işletmelerinde çalışanların- beyaz yakalılar ve altın yakalılar- çıkarlarını savunan sendikacılıktır. Bireyselciliğin kaçınılmaz olarak kolektivizmin yerini aldığını savunan ikinci kimliğe göre ise sendikalar birey olarak işçilere hizmetler sunmalıdırlar. Üçüncü modelde ise emek ile sermaye arasında değişen güç dengeleri göz önüne alınarak, firmanın artan rekabet şartlarında ayakta kalmasını sağlamak için sendika yönetimle işbirliği içine girer ve “verimlilik koalisyonunun” bir tarafını oluşturur. Dördüncü modelde ise sendikalar ulusal düzeyde hükûmetlerle sosyal ortaklık çerçevesinde siyasi bir mübadele girmektir.  Son olarak sendikalar popülist kampanya örgütleri olarak işlev görebilirler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum