Çalışma Ekonomisi 2 Deneme Sınavı Sorusu #951299

İşsizlik sorunuyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Birçok gelişmiş ülke istihdamı arttırmaya yönelik politikalar yerine işsizliğin açtığı yaraları onarmayı, geçici bir süre için de olsa işsizlere gelir güvencesi sağlamayı amaçlayan pasif politikaları tercih etmektedir.

Gelişmekte olan ülkeler ise genelde işsizlik sorununun büyüklüğü ve maddi olanaklarının yetersizliği karşısında aktif politika üretme olanaklarından yoksun kalmaktadırlar.

Birçok gelişme halindeki ülkede, devletin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi resmî istihdam kurumlarıyla veya yasama yoluyla emek piyasasına hiç bir surette müdahale etmediği görülmektedir.

Gelişmiş devletlerin bazıları işsizlik sorununu mücadele edilecek bir sorun olarak görmekte ve bu soruna köklü çözümler getirmeye, sorunu hafifletmeye yönelik aktif önlemler almaya çalışmaktadırlar.

Gelişmekte olan ülkelerde işsizlere gelir güvencesi sağlamaya yönelik işsizlik sigortalarının kurulması gibi pasif politikaların uygulanması dahi yaygınlaşamamıştır.


Yanıt Açıklaması:

C. şıkkında yer alan "Birçok gelişme halindeki ülkede, devletin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi resmî istihdam kurumlarıyla veya yasama yoluyla emek piyasasına hiç bir surette müdahale etmediği görülmektedir; ifadesi doğru değildir. Doğrusu ise "birçok gelişme halindeki ülkede devletin gelişmiş ülke lerde olduğu gibi resmî istihdam kurumlarıyla veya yasama yoluyla emek piyasasına belirli ölçülerde müdahale ettiği görülmektedir" olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum