Çalışma Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #372996

Feminist beşeri sermaye teorisi için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bu teoriye göre, kadınların işgücü piyasasındaki ikincil konumu, erkek-egemen ideoloji ile kadının aile ve toplumdaki ikincil konumunun bir yansımasıdır.

 

Görünmeyen kadın emeğinin özgünlüğü vurgulanır.

 

Ücretsiz emeğin makroekonomiye ne gibi katkıları olduğuna işaret edilir.

 

Eve ekmek getiren erkek ile iyi eş ve anne-kadın şeklindeki cinsiyete dayalı işbölümünün eğitim hizmeti taleplerini belirlediğine vurgu yapılır.

 

Ücretsiz emeğin, kadının marjinal verimliliğinin düşüklüğü sonucu meydana geldiği ifade edilir.


Yanıt Açıklaması:

Kadınların işgücü piyasasındaki ve eğitim alanındaki ikincil konumu, erkek-egemen ideoloji ile kadının aile ve toplumdaki ikincil konumunun bir yansıması olarak ele alınır. Görünmeyen kadın emeğinin özgünlüğünü vurgularlar; kadınların ev içi işler ve bakım emeği şeklindeki katkılarının nasıl göz ardı edildiğine ve bu ücretsiz emeğin makroekonomiye ne gibi katkıları olduğuna işaret ederler. Nasıl “kadın” ve “erkek” olunduğunun toplumsal olarak belirlendiğini ve bu cinsiyetçi rol kalıplarının zaman içinde ve ülkeler göre değiştiğini, dönüştüğünü savunurlar. Sonuçta, eve ekmek getiren erkek ile iyi eş ve anne kadın şeklindeki cinsiyete dayalı işbölümünün eğitim hizmeti taleplerini de belirlediğini söylerler.

Yorumlar
  • 0 Yorum