Çalışma Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #373899

  1. Ekonomik fonksiyon - işyeri, işkolu (sektör) ve ulusal düzeyde yaratılan ekonomik değerin, toplu pazarlık sürecinde adalet ve eşitlik anlayışı içerisinde paylaşılmasını ifade eder.
  2. Demokratik temsil fonksiyonu- emeğin dayanışma bilincinin güçlenmesini, ortak değerlerin ve amaçların tanımlanmasını, işgücünün sosyal risklerinin kontrol altına alınmasını, sosyal risklerin olası sonuçlarının yönetilmesini ve sosyal dışlanma ve fakirlikle mücadeleyi ifade eder.
  3. Sosyal fonksiyon - emeğin işyeri düzeyinde çalışma koşulları ve toplumsal düzeyde ekonomik ve sosyal politikalar üzerine söz hakkını ve kimlik sahipliğini ifade eder.

Yukarıdaki eşleşmelerden hangisi/hangileri doğrudur?


I-II

 

I-III

 

II-III

 

Yalnız I

 

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Demokratik temsil fonksiyonu emeğin işyeri düzeyinde çalışma koşulları ve toplumsal düzeyde de ekonomik ve sosyal politikalar üzerine söz hakkını ve kimlik sahipliğini işaret eder. Sosyal fonksiyon ise emeğin dayanışma bilincinin güçlenmesini, ortak değerlerin ve amaçların tanımlanmasını, işgücünün sosyal risklerinin kontrol altına alınmasını, sosyal risklerin olası sonuçlarının yönetilmesini ve sosyal dışlanma ve fakirlikle mücadeleyi ifade etmektedir. Tek doğru yanıt ekonomik fonksiyon tanımlamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum