Çalışma Ekonomisi Deneme Sınavı Sorusu #906920
I. Philips eğrisinde işsizlikle enflasyon arasındaki ilişkinin nominal ücret üzerinden kurulmuş olması. II. Philips eğrisinde emek arzının nominal ücretin bir fonksiyonu olduğunun kabul edilmiş olması. III. Philips eğrisinde emek arzının reel ücretin bir fonksiyonu olduğunun kabul edilmiş olması. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri 1960’ların sonlarından itibaren Philips eğrisi'ne getirilen eleştirilerin hareket noktasını oluşturur?
Yalnızca III |
I ve II |
I ve III |
II ve III |
I, II ve III |
Philips eğrisi, 1960’ların sonlarından itibaren başta Milton Friedman olmak üzere Parasalcılar tarafından şiddetle eleştirilmeye başlanmıştır. Bu eleştirilerin hareket noktası ise Philips eğrisinde işsizlikle enflasyon arasındaki ilişkinin nominal ücret üzerinden kurulmuş ve dolayısıyla da emek arzının nominal ücretin bir fonksiyonu
olduğunun kabul edilmiş olmasıdır. Bu yaklaşımın yetersizliği anlaşılınca, iktisatçılar emek arzının reel ücretin bir fonksiyonu olduğunu ancak gerçekleşen fiyat düzeyi konusunda tam bir bilgiye sahip olmayan işçilerin beklenen fiyat düzeyi üzerinden emeklerini arz ettiklerini kabul etmişlerdir. Özellikle M. Friedman ve E. Phelps tarafından, enflasyonist beklentilerin etkilerini göz önüne almayan Philips eğrisi yorumuna karşılık, değişen enflasyonist beklentilerin hesaba katılması hâlinde, Philips eğrisinin uzun dönemde istikrarlı olmayacağı, eğri üzerinde bir noktanın seçilmesi ile belirlenen enflasyon oranının, bir uyum döneminden sonra yeni bir beklenen enflasyon oranına ve Philips eğrisinin kaymasına neden olacağı ileri sürülmüştür.
Yorumlar
- 0 Yorum