Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1149359

İşçiler için tek geçim kaynağı olan ücret, işverenler için bir maliyet unsurudur, buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


"Net ücret" işçinin cebine giren paradır.

İşveren için "brüt ücret" belirleyicidir işçi için ise "net ücrettir".

Bir işçinin cebine giren ücret miktarı ile işverenin kasasından çıkan ücret miktarı farklıdır.

Asgari ücretin altındaki ve kapsam dışındaki tüm ücretler sendikaların çalışma alanına girer.

İşveren için geçerli olan "brüt ücret" vergi, sigorta primi, sendika aidatı gibi yasal kesintiler yapılmadan önceki, hesaplanan ücret tutarıdır


Yanıt Açıklaması:

Ücret işçi açısından tek geçim kaynağı iken, işveren açısından bir maliyet unsurudur. Dolayısıyla bir işçinin cebine giren ücret miktarı ile işverenin kasasından çıkan ücret miktarı farklıdır. İşveren açısından “brüt ücret” belirleyici olurken işçi için asıl olan “net ücret”tir. Brüt ücret, vergi, sigorta primi, sendika aidatı gibi yasal kesintiler yapılmadan hesaplanan ücret tutarıdır. Net ücret ise söz konusu yasal kesintiler yapıldıktan sonra işçinin eline geçen tutardır. 

Asgari Ücret: İşçiye ödenebilecek en alt seviyede ücrettir. Asgari ücret işçinin ve ailesinin insan onuruna yaraşır biçimde bir hayat  sürdürmelerini sağlayan, temel ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli; kanunla garanti altına alınmış ve otoriter bir düzenleme yoluyla devletçe tespit edilmiş, ulusal seviyede ve tüm meslekler için geçerli olan ücrettir.

Yorumlar
  • 0 Yorum