Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1338643

I.Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir.

II.İki aylık denkleştirme süresinin sonunda işçinin haftalık ortalama çalışma süresi normal haftalık çalışma süresini aşamaz.

III.Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar uzatılabilir.

IV.Denkleştirme süresi içinde kalmak suretiyle bazı haftalarda 45 saatlik normal haftalık çalışma süresi aşılırsa, bu durum fazla çalışma olarak değerlendirilecektir.

Yukarıda denkleştirme süresine ilişkin verilen bilgilerden hangisi veya hangileri doğrudur?


I, II ve III

I ve IV

II ve IV

III ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

İş Kanunu’na göre tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda denkleştirme uygulamasına gidilecektir. İki aylık denkleştirme süresinin sonunda işçinin haftalık ortalama çalışma süresi normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar uzatılabilir. Denkleştirme süresi içinde kalmak suretiyle bazı haftalarda 45 saatlik normal haftalık çalışma süresi aşılabilecektir. Bu durum fazla çalışma olarak değerlendirilmeyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum