Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1157112

I. Hak ve menfaat uyuşmazlığı hallerinde greve gidilebilir. 

II. Grevin kanuni grev olabilmesi için greve, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma koşullarını korumak ve düzeltmek amacıyla gidilmiş olmalıdır. 

III. Lokavtın kanuni lokavt olabilmesi için işçi sendikası grev kararı almış olmalıdır. 

IV. Lokavta katılmak istemeyen işçiler lokavt süresince çalışabilirler. 

Yukarıda grev ve lokavta ilişkin verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve III

I ve IV

II ve III

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

- Greve toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması nedeniyle yani menfaat uyuşmazlığı halinde gidilmiş olmalıdır. 6356 sayılı Kanun hak uyuşmazlıklarının çözümünde grev yolunu tümüyle kapatmıştır. Bu tür uyuşmazlıkların çözümünde iş mahkemeleri yetkili kılınmıştır. 

- Greve, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma koşullarını korumak ve düzeltmek amacıyla gidilmiş olmalıdır. 

-  Bir lokavtın kanuni lokavt olabilmesi için Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında menfaat uyuşmazlığı çıkmalı ve işçi sendikası grev kararı almış olmalıdır. 

- Lokavtın iki unsuru vardır. Birincisi, işçilerin faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda topluca işten uzaklaştırılmaları, ikincisi ise lokavtın işveren veya işveren vekilinin ya da işveren kuruluşunun kararı ile gerçekleşmesidir. 

Görüldüğü üzere I ve IV numaralı maddelerde verilen bilgiler yanlıştır. Bu nedenle doğru cevap II ve III numaralı maddeleri içeren C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum