Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1338578

Aşağıdakilerden hangisi ekonomi aktörleriyle ilgili yanlıştır?


Sendikalar hem işverenleri hem de devleti etkileyerek çalışma hayatını olumlu şekillendirmeye çalışır.

İşverenlere ait hükümeti etkileyebilen dernekler ve piyasadaki iş sayısının iş arayanlardan fazla olması sendikal örgütlenmelerini geciktirmiştir.

Devletin işverenlik fonksiyonunun büyüklüğü ülkelerin izledikleri ekonomik ve siyasi politikalara bağlı olarak değişebilmektedir.

Devlet işveren olmanın yanısıra çalışma hayatının işleyişini ve sınırlarını da yasalarla düzenler.

İşçi sendikaları ile işverenler veya işveren sendikaları arasındaki ilişkilerin
incelendiği alana bireysel çalışma ilişkileri denilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Sendikalar hem işverenleri hem de devleti etkileyerek çalışma hayatını olumlu şekillendirmeye çalışır çünkü işçiler pazarlık güçlerini arttırmak, hak ve menfaatlerini savunmak amacıyla işçi sendikalarını meydana getirirler. İşçilerin sendikalar aracılığı ile toplu ses oluşturmaları haklarını daha iyi korumalarını sağlar. Lobi faaliyetleri, sendika üyelerinin veya yöneticilerinin milletvekili seçilmeleri gibi durumlarla da çalışma hayatının yasal düzenlemeleri işçiler lehine çevrilmeye çalışılır. İşverenlerde çeşitli sendikalar kurmuşlardır fakat işverenlere ait olan ve de hükümeti etkileyebilen dernekler ve piyasadaki iş sayısının iş arayanlardan fazla olması sendikal örgütlenmelerini geciktirmiştir. Devlet ise hem çalışma ilişkilerinin her alanında var olan ve onu doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen unsurdur.  Liberal ekonomilerde devletin istihdamdaki payı genelde memurlarla sınırlıdır. Sosyalist ekonomilerde devlet mal ve hizmetlerin üretimine de bizzat fabrikalar ve tesisler kurarak katılır. Bu tür ekonomilerde devlet önemli sayıda insan çalıştıran büyük bir işverendir. Bu nedenle devletin işveren fonksiyonu ülkenin ekonomik ve siyasi politikasına bağlıdır. İşçiler ile işverenlerin bireysel olarak ilişkilerinin incelendiği alana “bireysel çalışma ilişkileri”, işçi sendikaları ile işverenler veya işveren sendikaları arasındaki ilişkilerin incelendiği alana ise “toplu çalışma ilişkileri” denilmektedir. Bu nedenle doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum