Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1218263

İş sözleşmesinin fesih yoluyla sona ermesine dair verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


İş sözleşmesini her iki taraf da tek taraflı irade beyanı ile sona erdirebilir.

İrade beyanının geçerliliği karşı tarafın kabulüne bağlıdır.

İrade beyanının karşı tarafın hukuk alanını etkileyecek nitelikte “açık ve belirgin” bir biçimde ortaya konulması gerekmektedir.

İrade beyanı yazılı ve imza karşılığı yapılmalıdır.

Belirsiz veya belirli süreli olan sözleşmelerde haklı bir nedenin varlığı halinde süre vermeksizin fesih bildiriminde bulunulabilir.


Yanıt Açıklaması:

Fesih yoluyla iş sözleşmesinin fesih hakkı, hak sahibine, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren bozucu yenilik doğuran bir haktır. İş sözleşmesini her iki taraf da tek taraflı irade beyanı ile sona erdirebilmektedir. İrade beyanının karşı tarafa ulaşması yeterlidir. İrade beyanının geçerliliği karşı tarafın kabulüne bağlı değildir. Ancak, irade beyanının karşı tarafın hukuk alanını etkileyecek nitelikte “açık ve belirgin” bir biçimde ortaya konulması gerekmektedir. (Şahlanan, 2008, 133; Süzek, 2005, 398) İş Kanununda bildirimsiz fesihte her ne kadar irade beyanı için belli bir şekil öngörülmemişse de genel kural irade beyanının yazılı ve imza karşılığı yapılmasıdır (İş K. md.109). İş Kanunu ve 6098 sayılı TBK’ya göre belirsiz süreli sözleşmelerde taraflardan her biri öteki tarafa bir süre vererek fesih bildiriminde bulunabileceği gibi (TBK, md.431-432, İş K.md.17-18) belirsiz veya belirli süreli olan sözleşmelerde haklı bir nedenin varlığı halinde süre vermeksizin fesih bildiriminde de bulunabilir (TBK, md. 435-436, İş K.md. 24-25). Sözleşmenin fesih bildirimi ile sona erdirilmesinde kural olarak irade beyanı karşı tarafa varma anından itibaren sonuç doğurmaktadır. Feshin niteliğine bağlı olarak feshin sonuçları doğmaktadır. Buna göre doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum