Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1218310

İşçinin fesih hakkına dair verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Bildirimli fesihte bulunan işçi, bir neden göstermek zorundadır.

Fesihte bulunan işçi kanunda belirtilen bildirim sürelerine uymakla yükümlüdür.

Usulsüz fesihte bildirim süresine uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücreti “ihbar tazminatı” olarak ödemek zorundadır.

Bildirimli fesihte bulunduğu halde, işçi ihbar süresine uymadan işi terk ederse, işveren dilerse usulsüz fesihten dolayı ihbar tazminatı talep edebilir.

Bildirimli fesihte bulunan işçi, kendi öz iradesi ile iş sözleşmesini sona erdirdiği için kıdem tazminatı alamaz.


Yanıt Açıklaması:

Bildirimli fesihte bulunan işçi, herhangi bir neden göstermek zorunda değildir. Sadece kanunda belirtilen bildirim sürelerine uymakla yükümlüdür. S¸ayet işçi, bildirim sürelerine uymadan “derhal istifa” yoluyla bildirimsiz fesih hakkını kullanıyorsa kanunda öngörülen bildirim sürelerine uymadığı için usulsüz fesih sayılacaktır. Usulsüz fesihte bildirim süresine uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücreti “ihbar tazminatı” olarak ödemek zorundadır. (İş K. md. 17/f. 4) İhbar tazminatı, teknik anlamda bir tazminat değildir ve usulsüz feshe maruz kalan taraf hiçbir zararı olmasa dahi bu tazminatı almaya hak kazanır. Böylece bildirimli fesihte bulunduğu halde, ihbar süresine uymadan işi terk ederse, işveren dilerse usulsüz fesihten dolayı ihbar tazminatı talep edebilir. Ayrıca bildirimli fesihte bulunan işçi, kendi öz iradesi ile iş sözleşmesini sona erdirdiği için kıdem tazminatı alamaz (Yargıtay, 9 HD, 11.03.2008, E.2007/36130, K.2008/4519). Aynı sebepten dolayı işçinin işsizlik sigortasından yararlanması da söz konusu olamayacaktır (4447 sayılı İşs. Sig. K. md.5). Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum