Çalışma İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1338687

I. Kural olarak sözleşme baştan itibaren hüküm doğurmaz. 

II.  Geçersizliği sonradan anlaşılan iş sözleşmesi, iş ilişkisi ortadan kaldırılıncaya kadar, geçerli bir iş sözleşmesinin bütün hüküm ve sonuçlarını doğurur. 

III.  Geçersizliğin ileri sürüldüğü ana kadar yerine getirilen edimlerin sebepsiz zenginleşme esaslarına göre iade edilmesi gerekir. 

IV. Kesin geçersizlik (butlan) sebepleri, herkes tarafından, zamanaşımı için öngörülen süre aşılmadığı sürece ileri sürülebilir. 

Yukarıda iş sözleşmesinin kesin geçersizliği (mutlak butlan) ile ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?


I ve III

II ve IV

I, II ve III

I, II ve IV

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

İş sözleşmesinin kanunun veya tarafların öngördüğü şekil koşuluna uygun olarak yapılmaması, konusunun hukuka, kamu düzenine, ahlak ve adaba aykırı olması ve taraflarından her ikisinin veya sadece birisinin ehliyetsiz olması ve konusunun imkânsızlığı hallerinde, iş sözleşmesi kesin geçersizdir.

- Kesin geçersizlik halinde, kural olarak sözleşme baştan itibaren hüküm doğurmaz

- Geçersizliği sonradan anlaşılan iş sözleşmesi, iş ilişkisi ortadan kaldırılıncaya kadar, geçerli bir iş sözleşmesinin bütün hüküm ve sonuçlarını doğurur.

-  İş sözleşmesinin baştan itibaren geçersiz sayılmasının benimsenmesi halinde, geçersizliğin ileri sürüldüğü ana kadar yerine getirilen edimlerin sebepsiz zenginleşme esaslarına (TBK.77 vd) göre iade edilmesi gerekir.

- Kesin geçersizlik (butlan) sebepleri, herkes tarafından bir süreye bağlı olmadan ileri sürülebilir ve hâkim tarafından kendiliğinden göz önünde bulundurulur.

IV. numaralı maddede zamanaşımı için öngörülen süre aşılmadığı sürece ifadesi yer aldığından bu madde yanlıştır. Dolayısıyla doğru cevap, I, II ve III numaralı maddeleri içeren C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum