Çalışma İlişkileri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #595940

1869-1876 yılları arasında hazırlanan ve hukuk kurallarını içeren Mecelle’ye göre çalışanların çalışma sürelerini belirleyen tanım seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?


Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan ikindiye kadar çalışmak hususunda, sabit gelenek olarak hareket edilecektir.

Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan önce ikindiye veya gün batışına kadar çalışmak hususunda, sabit gelenek olarak hareket edilecektir.

Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan itibaren gün batışına kadar çalışmak hususunda, o yerdeki gelenek nasılsa, ona göre hareket edilecektir.

Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan ve gün batışından önce olmamak kaidesiyle, ona göre hareket edilecektir.

Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan ikindiye veya gün batışına kadar çalışmak hususunda, o yerdeki gelenek nasılsa, ona göre hareket edilecektir.


Yanıt Açıklaması:

Mecelle’nin çalışma ilişkileri alanına yönelik sınırlı düzenlemeleri arasında, çalışma süreleriyle ilgili bir madde de bulunmaktadır. 495. Maddedeki düzenlemeye göre, “Bir kimse, bir gün çalışmak üzere işçi tutarsa, gün doğumundan ikindiye veya gün batışına kadar çalışmak hususunda, o yerdeki gelenek nasılsa, ona göre hareket edilecektir.”

Yorumlar
  • 0 Yorum