Çalışma İlişkileri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1155828

I. Sendikal örgütlenme yapısı II. İşçiyi bireysel iş ilişkileri alanında koruma III. Sistemin amacının ulusal düzeyde tanımlanması Yukarıdaki maddelerden hangileriyle ilgili hükümler hem Türk İş Kanunu hem de İtalyan İş Şartı'nda benzerlik göstermektedir?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Genel çizgileriyle, iki düzenlemenin temel ruhları arasında bir yakınlık olduğu gözlenmektedir. Temel benzerlikler, daha çok sistemin amacının ulusal düzeyde tanımlanması, çalışma ilişkilerinin taraflarına ulusal amaçları gerçekleştirmenin ve bunu bozacak davranışlardan kaçınmanın bir amaç ve görev olarak verilmiş olması gibi konularda görülmektedir. İş Şartı’nda, Türkiye’de olduğu gibi, işçiyi özellikle bireysel iş ilişkileri alanında koruyucu çeşitli hükümler mevcuttur. 

İtalyan mevzuatıyla İK arasında farklılıklar da söz konusudur. Ciddi bir farklılık, işçi ve işverenler açısından sendikal örgütlenme itibariyle ortaya çıkmaktadır. İtalya’da, belli sınırlamalar altında, devlet kontrolünde bir sendikal örgütlenme söz konusudur. Türkiye’de sendikal örgütlenmenin sağlanmamış olması, İtalya’dakine benzer korporatif bir yapıdan en önemli farklılık olarak ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum