Çalışma İlişkileri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #790640

I. Yasa toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetini, işçi sendikalarına ve konfederasyonlara vermiştir. II. Yasa’ya göre yetki için gerekli 2 koşuldan biri olan işkolu barajı; işçi sendikasının kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin
en az yüzde onunu üye kaydetmiş olmasıdır.  III. Yetki tespit işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. 2822 Sayılı Yasa' ya ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi/ hangileri doğrudur?


I ve II

I ve III

II ve III

I, II ve III

Yalnızca I


Yanıt Açıklaması:

2822 sayılı Yasa toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetini, yapılacak sözleşmenin kapsamına girecek işyeri veya işyerlerinin içinde bulunduğu işkolunda kurulu işçi sendikalarına vermiştir. Diğer bir ifadeyle konfederasyonların toplu iş sözleşmesi ehliyeti yoktur. 2822 sayılı Yasa toplu iş sözleşmesi yetkisi için oldukça ağır sınırlamalar getirmiştir. Yasa’ya göre yetki için iki koşul gereklidir: 1) Ön koşul niteliğinde olan işkolu barajı: İşçi sendikasının kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunu (tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolu hariç) üye kaydetmiş olması, 2) Sendikanın toplu iş sözleşmesi bağıtlamak istediği işyerinde veya işletmede işçilerin yarıdan fazlasını üye yapmış olması. Yetki tespit işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum