Çalışma İlişkileri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #791167
I. 2. Dünya Savaşı döneminde yaşanan gelişmeler, kadın ve çocuk işçilerin sayısında büyük artışa neden olmuştur. II. 1940 tarihli Milli Korunma Kanunu
(MKK), İK’ nun ve diğer bazı yasaların belirli hükümleri yanında, kadın ve çocuk işçilere ilişkin koruyucu düzenlemeleri arttırmıştır. III. Kadın işçiler tekstil, gıda-içki ve tütün sanayilerinde, çocuk ve genç işçiler ise kömür madenlerinde yoğun çalışmaktadır.
1937- 46 döneminde Türkiye' de kadın, çocuk ve genç istihdamına ilişkin yukarıda verilenlerden hangisi/ hangileri doğrudur?
I ve II |
I ve III |
II ve III |
I, II ve III |
Yalnızca II |
2. Dünya Savaşı döneminde yaşanan gelişmeler, kadın ve çocuk işçilerin sayısında büyük artışa neden olmuştur. 1940 tarihli Milli Korunma Kanunu (MKK), İK’nun ve diğer bazı yasaların belirli hükümleri yanında, kadın ve çocuk işçilere ilişkin koruyucu bazı düzenlemeleri de askıya almış ve bu durum kadın ve çocuk istihdamını işverenler açısından daha kârlı hale getirerek, daha geniş ölçüde çalıştırılmaları üzerinde etken olmuştur. 1943 yılı itibariyle tekstil, gıda-içki ve tütün sanayilerinde çalışan kadınların toplam kadın işçilere oranı %87,59’u bulmaktadır. Çocuk-genç (12-18 yaş) işçilerin yöresel dağılımı açısından en ilgi çekici nokta ise Zonguldak ilinde çalışan çocukların sayı ve oranlarının olağanüstü
ölçüde artmış olmasıdır. Bu ilde çocuk-genç işçilerin oranında gözlenen artış, sektörel açıdan değerlendirildiğinde de kömür madenlerinde çalışan çocukların sayısında ciddi bir artış olarak ortaya çıkmaktadır.
Yorumlar
- 0 Yorum