Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1019429

Uzun süredir işsiz olan Rauf Bey "evde oturmaktan başka bir şey yapmamama rağmen sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorum" şikayeti ile doktora başvurmuştur. Tüm tetkikleri yapan doktor; Rauf Bey'in değerlerinin normal olduğunu, herhangi bir sağlık probleminin olmadığını, bir işe girdiğinde bu problemin ortadan kalkacağını düşündüğünü söylemiştir. İşsizlik psikolojisine göre doktorun yaklaşımını en iyi açıklayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?


Rauf Bey'in hareketsiz kalmaması gerektiğini vurgulamaya çalışmıştır.

Rauf Bey'in tembel olduğunu, çalışmamak için bahaneler ürettiğini düşünmüştür.

Rauf Bey'in rahatsızlığı için, işsizliğin getirdiği stresten dolayı ruhsal nedenlerle oluştuğunu düşündüğünü belirtmek istemiştir.

Rauf Bey'in bir anca önce işe girip, sosyal güvence teminatı altında olması gerekliliğini vurgulamıştır.

Rauf Bey'in sorununun fizyolojik olmadığını; psikolojik olup olmadığının tespiti için başka bir doktora gitmesi gerektiğini ifade etmiştir.


Yanıt Açıklaması:

İşsizliğin işsizler üzerindeki etkilerini araştıran çalışmaların önemli bir bölümü bedensel sağlık sorunları üzerinde durmaktadır. Bu sorunların önemli bir bölümü “psikosomatik” nitelikte olduğundan, yani ruhsal nedenlere dayandığından, araştırma sonuçları işsizlik psikolojisi açısından önem taşımaktadır. Burada açıklanması gereken nokta, işsizlikle sağlık arasındaki ilişkinin yönüdür. Bu konudaki iki tezden birisi, işsizliğin bedensel sağlık sorunlarını artırdığı (nedensellik varsayımı), diğeri ise hastalıkların işsizlik riskini artırdığıdır (ayıklanma varsayımı). Araştırmalarda her iki varsayımı da destekleyen bulgular bulunmaktadır. Özellikle uzun süreli işsizliğin bedensel sağlık sorunlarına yol açtığı tezi, görgül araştırmalarla desteklenmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum