Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1019005

Emeklilik yaşamına uyum süreci ve evreleri ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi kesinlikle yanlış bilgidir?


Emekliliği ve yaşlılığı sorumluluklarından kaçış yeri olarak benimseyen kişilik tipi "zırhlı kişiliktir".

Emeklilikten beklentiler doğrultusunda, emekliliğin ilk haftalarının “uzatılmış tatil” duygusu ve bir “balayı” hissi verdiği sıklıkla görülür.

Emeklilikte hayal kırıklığı yaşatan sorunların başında sağlık durumundaki olası bozulmaların geldiği söylenebilir.

Görgül araştırmalar, genel olarak emekliliğe karşı olumlu bir tutum sergileyenlerin bu yeni yaşam dönemine uyumda sorunları daha kolay atlattıklarını ortaya koymaktadır.

Emeklilik yaşamına ilk adımını atan bireyi, hazırlık durumuna göre bir rahatlama ya da “emeklilik şoku” denilen olumsuzluklar bekliyor olabilir.


Yanıt Açıklaması:

Emeklilik yaşamına uyumun nasıl gerçekleşeceği, kişilik tiplerine göre de farklı olabilmektedir. Bu yaklaşıma göre, beş kişilik tipinden söz edilebilir. “Olgun” olarak nitelendirilen kişilikler, yaşlılığı kabullenmiş, yaşamının bu dönemini de en iyi şekilde yaşamaya odaklanmışlardır. “Salıncaklı sandalye tipleri” ise emeklilik ve yaşlılığı sorumluluklarından kaçış yeri olarak benimsemişlerdir. “Zırhlılar” olarak nitelendirilen diğer bir grup, yaşlılıktan duydukları korku ve kaygıyı, günlük faaliyetlerine odaklanarak geliştirdikleri savunma mekanizmasıyla yenmeye çalışmaktadırlar. “Kızgınlar” ise emeklilik öncesi zamanlarda amaçlarına ulaşamamış olmanın hayal kırıklığını yaşamakta, bundan sürekli başkalarını sorumlu tutmaktadırlar. Kızgınlarla birlikte uyumsuz bir tablo çizen “kendinden nefret edenler” de geçmişin kızgınlıklarını kendilerini suçlayarak çıkarmaya çalışanlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum