Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1018183

Kırk yıl öğretmenlik yapan Kemal Bey, emekli olduktan bir süre sonra sıkılmaya başlamış, çalışma hayatını özlemiştir. İçinde bulunduğu bu durumdan mutsuz olan Kemal Bey, mahalledeki okuma yazma bilmeyenleri muhtarlık aracılığıyla tespit etmiş, gönüllü olarak okuma-yazma eğitimleri vermeye başlamıştır.  Çalışma ve emeklilik yaşamı ile ilgili örneği verilen durumu ifade eden en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?


Emekli olan tüm bireylerin insanlığa faydalı işler yapmaya devam etmeleri, yaşlılık evresini sağlıklı geçirmeleri açısından önemlidir.

Çalışma hayatında farklı sosyal rolleri olanların emeklilik hayatlarında da bu rolleri devam ettirmesi beklenir.

Emekli olan her birey, toprakla bahçeyle uğraşmak zorunda değildir! Bazı emekliler farklı ilgi alanlarına yönelebilirler.

Yıllarca çalışma hayatına alışmış bireyler emekli olduklarında kendilerini işe yaramaz bireyler olarak hissedebilirler.

Çalışma yaşamında edinilen deneyim, yetenek, değer ve tutumlar emeklilik yaşamını şekillendirir.


Yanıt Açıklaması:

Emeklilik, yıllar süren çalışma yaşamının, sonraki yaşama ilişkin bazı hakları kazanma sonucu, hukuki anlamda sona ermesi ile başlamaktadır. Ancak, çalışma yaşamından bu anlamda ayrılma, artık geride kalan çalışma yaşamının emeklilik yaşamı üzerinde de etkili olmayacağı anlamına gelmez. Mesleki sosyalleşme konusundaki birçok araştırma, çalışma yaşamında edinilen deneyim, yetenek, değer ve tutumların emeklilik yaşamının şekillendirilmesini de etkilediğini göstermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum