Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #1020194

- Babasının işine son verilen Eren'in arkadaşları ile eskisi gibi görüşmemesi.
- Eşi işten çıkarılan Rukiye Hanım'ın komşularla yaptıkları günden çıkması.
- Ebeveynleri uzun süredir işsiz olan Naz'ın akademik başarısının düşmesi.

Yukarıda verilen örnekler ile, işsizlik ve neden olduğu psikolojik rahatsızlıkların hangi özelliği anlatılmak istenmektedir?


İşsizlik, akabinde tüm ailenin fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek kadar tehlikeli bir durumdur.

Birey işten çıkarıldığında başka bir iş bulana kadar, hayatının rutinini etkilemeyecek şekilde maddi anlamda desteklenmelidir.

Aile bireylerinin, işsiz kalan ebeveynlerine maddi manevi destek olma adına sosyal hayatlarında kısıtlamalara gitmesi normaldir.

İşsizlik ve neden olduğu psikolojik rahatsızlıklar sadece bireyleri değil, onların aileleri ve yakın çevrelerini de kötü etkilemektedir.

Bireylerin işsiz kalması, toplumda onlara ve ailelerine karşı ön yargı ile bakılmasına neden olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

İşsizlik ve neden olduğu psikolojik rahatsızlıklar sadece bireyleri değil, onların aileleri ve yakın çevrelerini de kötü etkilemektedir. Bireyin işini kaybetmesi durumunda yaşanan, kariyerin sona ermesi ya da değişmek zorunda kalmasının getirdiği belirsizlik ve stres, tüm aileyi etkileyebilmekte, özellikle çocuklarda okul performansında düşmeler, arkadaş grubundan uzaklaşma, izolasyon, depresyon, yalnızlık, duygusal hassasiyet, güvensizlik hissi, sosyal yaşamın azalması ve özgüven düşüklüğü gibi olumsuzluklar görülebilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum