Çalışma Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #573686

Aşağıdaki toplu görüşme sürecinde kullanılan stratejilerden hangisinde “tehdit etme” taktiği kullanılabilir?


Çekilme

 

Hareketsiz olma

 

Sorun çözme

 

Mücadele etme

Ödünde bulunma


Yanıt Açıklaması:

Strateji, geniş içerikli amaçları ve onlara ulaşılması konusunda benimsenen genel yaklaşımı belirleyen bir eylem planıdır. Görüşmede kullanılabilecek stratejiler, geniş bir kapsamda beş başlık altında incelenebilir. Stratejilerin bazıları görüşmede kullanılabilmek amacıyla daha çok özel nitelikli taktiklere dönüşebilir. Söz konusu stratejiler şu şekildedir (Pruitt ve Carnevale, 1993: 3-4):
- Ödünde Bulunma: Taraflardan birisinin amaçlarını, taleplerini ve tekliflerini azaltmasıdır.
- Mücadele Etme: Karşı tarafı ödün verme konusunda ikna etmeye çalışmak anlamındadır. Bu stratejinin uygulanabilmesi için tehdit etmeden (bir taraf diğer tarafı uyumlu olma konusunda hatalı davranırsa cezalandırabilir) durumsal bağlılığa (özel bir pozisyondan hareket edilmeyeceği belirtilir) kadar varan çok sayıda taktik kullanılır.
- Sorun Çözme: Her iki tarafın amaçlarını tatmin edebilecek seçenekleri kabul etmek ve sürece dahil ettirmeye çalışmak şeklindedir. Burada, tartışmalı konular arasında bir tarafın kendi öncelikleri hakkında bilgi vermesi ve aktif dinlemenin yer aldığı sorun çözme taktikleri yer alır.
- Hareketsiz Olma: Görüşmeleri durdurmak gibi, hiçbir şey yapmamaktır.
- Çekilme: Görüşmelerden ayrılmaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum