Çalışma Yaşamının Denetimi Deneme Sınavı Sorusu #962000

"Devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alması gerektiğini öngören, çalışma hakkı ve ödevi başlığını taşıyan maddedir." Yukarıda bilgisi verilen, çalışma yaşamının denetimi ile ilgili madde aşağıdakilerden hangisidir?


49. madde

2. madde

17. madde

7. madde

20. madde


Yanıt Açıklaması:

Anayasa’nın çalışma yaşamının denetimine ilişkin sayılabilecek bir başka hükmü de 49. maddesidir. İlgili madde “Çalışma hakkı ve ödevi” başlığını taşımakla irlikte bu hak ve ödevin yerine getirilmesinde Devlete yüklenen görevleri belirlemektedir. İlgili madde şu şekilde düzenlenmiştir;
“-Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.
(Değişik: 3/10/2001-4709/19 mad.) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.”

Yorumlar
  • 0 Yorum