Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1154714

Aşağıda verilen çatışmanın sonuçlarından hangisi çatışmanın olumsuz etkilerindendir?


 Bireylerin bilgi ve beceri düzeylerini geliştirmeleri

Görevler üzerinde yapıcı tartışmaların yapılmasını sağlamaktadır.

 Bireylerin bilgi ve beceri düzeylerini geliştirmelerini sağlamaktadır.

 Bireylerin kendilerine olan güvenlerinin artması sağlamaktadır.

Bireylerin stres düzeyleri artış göstermektedir.


Yanıt Açıklaması:

Çatışmanın Örgütler Üzerindeki Olumlu Sonuçları

Orta düzeyde yaşanan duygusal ve bilişsel çatışma sayesinde örgütte sorunların, hataların, eksik veya yanlış politikaların düzelebileceğini, yeni fikir ve çözüm yollarının bulunabileceğini, örgütte yaratıcılık ve yenilik kapasitesinin artabileceğini göstermektedir. Örgüt üzerindeki olumlu sonuçları şu şekilde özetlemek mümkündür:

  1. Bilişsel çatışma, görevler üzerinde yapıcı tartışmaların yapılmasını sağlamaktadır.
  2. Bilişsel çatışma, bireylerin alınan kararları kabul etmesini ve onaylamasını da sağlayarak, takım üyelerinin iş tatminini arttırmakta, takımın gelecekte de başarılı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
  3. Bilişsel çatışmanın örgüt üzerindeki bir diğer olumlu etkisi ise grup yanılgısını (groupthink) azaltması veya önlemesidir..
  4. Örgüt dışından bir tehditle karşılaşan ya da kaynak sıkıntısı çeken bir örgüt, kendini zorlayarak yenilik kapasitesini artırmaya çalışacaktır.
  5. Müşteri hizmetinde müşteri tatmini yaratmak ve kaliteli hizmet sunmak, bir çalışanın tek başına yapabileceği bir beceri değildir.
  6. Örgüt içinde yaşanan bir çatışma, sınırların yeniden çizilmesine, kimin nereye ait olduğunun yeniden gözden geçirilmesini sağlar.

Çatışma, doğru yönetilmediğinde ve eksik politikalar uygulandığında bireylere ve örgütlere çok ciddi zararlar verebilmektedir.

Çatışmanın bireyler ve örgütler üzerinde yaratacağı olumsuz sonuçlar üzerinde Sürekli çatışma yaşayan veya şiddetli çatışma yaşayan bireylerin stres düzeyleri   artış göstermektedir. Bireylerin stres düzeyinin artması ve uzun süreden beri stresin devam etmesi, bireylerde tükenme ile sonuçlanabilir. Stresin bireylerin sağlığı üzerinde yarattığı olumsuz etki, bireylerin çatışma ile etkin mücadele edememelerine ve uzun dönemde bireylerde tükenme yaratmasına neden olmaktadır a, b, c, d şıkları çatışmanın bireyler üzerinde olumlu

Yorumlar
  • 0 Yorum