Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1170085

Aşağıdakilerden hangisi Müzakere Sürecinde yapılan faaliyet ve tanımıdır?


Konuları Belirlemek: Tam ve tutarlı bilgi toplamak, müzakere sürecinde bir avantaj kazandırır. Araştırma sayesinde müzakere sürecine iyi hazırlanmak, pazarlık gücünü arttırır. 

Alternatiflerin Farkında Olmak: Müzakere başlamadan hedef ve sınırları belirlemenin en iyi yolu, müzakere başarısızlıkla veya tarafın aleyhine sonuçlandığında, olası durumların belirlenmesidir. Müzakereye başlamadan bunların bilinmesi, müzakerede daha rasyonel kararların verilmesini sağlayacaktır.

Açıklama ve Gerekçelendirme: Taraflar tekliflerini, bakış açılarını, düşüncelerini, duygularını birbirlerine iletişim yoluyla aktarırlar. Birbirlerini ikna etmek için iletişim aracını kullanırlar. Bu nedenle müzakerecilerin başarılı olabilmesi, iyi bir dinleyici olmalarına, kendilerini etkili şekilde ifade etmelerine ve karşı tarafa etkili sorular sormalarına bağlıdır. 

Fiziksel Düzen:Fiziksel Düzen: Müzakerede fiziksel düzen çok önemli olabilir. Taraflar arasındaki fiziksel mesafe ve ortamın biçimsel düzeni tarafların birbirlerine ve konulara olan yaklaşımlarını etkileyebilir. Karşı karşıya oturan taraflar genellikle kazan-kaybet yaklaşımını benimserler. 

Mekân:  Çoğu zaman bilgisayar teknolojisi sayesinde bir mekân belirlemeye gerek kalmaz. Ancak elektronik mesajlar yanlış anlamalara ve çatışmanın yaşanmasına neden olabilir. Müzakere konuları karmaşık ve belirsiz olduğunda, taraflar genellikle yüz yüze görüşmeyi tercih ederler.


Yanıt Açıklaması:

Alternatiflerin Farkında Olmak: Müzakere başlamadan hedef ve sınırları belirlemenin en iyi yolu, müzakere başarısızlıkla veya tarafın aleyhine sonuçlandığında, olası alternatiflerin belirlenmesidir. Müzakereye başlamadan bu alternatiflerin bilinmesi, müzakerede daha rasyonel kararların verilmesini sağlayacaktır. Örneğin araba satıcısıyla pazarlık yaparken, almak istediğiniz başka marka arabalar da olduğunu bilmek veya aynı fiyat aralıklarında benzer
arabaların da olduğunu bilmek, müzakere sürecinin daha başarılı geçmesini sağlayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum