Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1138467

Haksız yere işten çıkarılan Hamit Bey, tazminat almak için işverenine dava açmak istemektedir. Bu davayı kazanmak için Hamit Bey, bir avukatın yardımına gereksinim duymaktadır. Başvurduğu avukatın ise para kazanmak ve mesleğinde deneyim kazanmak için diğer müşterileri gibi Hamit Bey'e de gereksinim duymaktadır. 

Yukarıda verilen örnek olayda Hamit Bey ve avukat arasındaki durum, müzakere sürecinin temel ögelerinden hangisi ile ilgilidir? 


Algılanan çatışma

Fırsatçı etkileşim

Karşılıklı bağımlılık

Süreklilik

Karar verme süreci


Yanıt Açıklaması:

Müzakere sürecini başarıyla tamamlayabilmek için bu kavramın içeriği ve özellikleri hakkında daha derin bir bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu sürecin içeriğinde karşılıklı bağımlılık, etkileşim, ikna gücü gibi unsurların varlığını bilmek müzakereyi arzu edilen amaçlara ulaşmış bir şekilde yönetmeyi sağlar. Bunlardan karşılıklı bağımlılık, derecesi değişse de sosyal etkileşimlerin önemli bir parçasıdır. Yönetici, sekreterinin randevuları doğru ayarlamasına ve randevular hakkında doğru bilgilendirme yapmasına ihtiyaç duyduğu gibi, sekreter de yöneticisinin maaşını zamanında ödemesine, sigortasını tam yatırmasına ihtiyaç duyar. Karşılıklı bağımlı olmak, tek başına yapılmak zorunda kalınan işler için başkalarına ihtiyaç duyulması anlamına gelmektedir ya da işleri tek başına yapmak, birlikte yapmaktan daha maliyetli olduğu için karşı tarafa ihtiyaç duyulmasıdır. Soru kökündeki örnek olay da müzakere sürecinin bu özelliğine işaret etmektedir. Doğru yanıt C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum