Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1136051

Örgütlerde çatışmaların rol tanımlarından kaynaklı nedenlerini çözmek için yapılacak rol analizinin ilk adımında aşağıdakilerden hangisi belirlenmelidir?


Rol sahibinin beklentileri

Rol sahibinden beklentiler 

Rol algısı

Rol amacı

Rol profili 


Yanıt Açıklaması:

Çatışmanın nedeni, görevlerin bireylerin kişilik özellikleri veya yetenekleri ile uyuşmaması ise  ya da bireylerin iş yükünün çok fazla olmasıysa, bu tür rol çatışmalarını çözmek için rol analizlerinden faydalanılabilir. Rol analizini beş adımda gerçekleştirmek mümkündür:
• Rolün Amacını Ortaya Koymak: Rol sahibi ve rolle ilişkili diğer üyeler, rolün örgütün amaç ve hedefleriyle ne derece örtüştüğünü tartışırlar.
• Rol Algısı: Rol sahibi, rolüyle ilgili yapması gerektiği faaliyetleri açıklar ve grup üyeleri bu faaliyetleri teker teker tartışarak ne kadar gerekli veya gereksiz olduğu üzerinde dururlar. Bazı faaliyetlerin çıkarılıp, bazı faaliyetlerin eklenmesi söz konusu olabilir.
• Rol Sahibinin Beklentileri: Rol sahibi, grup üyelerinden beklentilerini açıklar ve grup üyeleri bu beklentilerin ne kadarını gerçekleştirebilecekleri yönünde karşılıklı bir anlaşmaya varmaya çalışırlar.
• Rol Sahibinden Beklentiler: Her grup üyesi, rolün sahibinden neler beklediklerini, role ilişkin yükümlülüklerini açıklarlar.
• Rol Profili: Rol profili ile ifade edilen, rol sahibinin tartışmaların ana noktalarını yazmasıdır. Bu rolün gerektirdikleri ve role ilişkin beklentiler ayrıntılı bir biçimde yazılır.

İlk adım rol amacını ortaya koymak olduğundan doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum