Çatışma ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1154662

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


 Bir departmandaki çalışanların kültürlerinin farklı olması nedeniyle aralarında yaşadıkları çatışmanın bireysel nedeni kişilik özelliklerindendir.

 Çatışmanın bireyler üzerinde yarattığı olumlu sonuçlardan birisi de örgütsel güvenin artmasıdır.

 Üretim departmanında üç kişinin de bilgisayar eğitimi ihtiyacı olmasına rağmen, eğitim maliyeti nedeniyle sadece bir kişiye eğitim verilmesi çalışanlar arasında çatışmaya neden olur. Bunun sebebi ödül sistemidir.

Yöneticinin yapılmasını beklediği zor bir görevin sorumluluğunu çalışanlardan hiç birinin üstüne almak istememesi görev ve yetki belirsizliğinden kaynaklanır.

 Bir örgüt geçen seneye göre satışlarını arttırdığında, bu başarı karşısında sadece bölüm yöneticilerine maaş zammı yapılması çatışmaya neden olan örgütsel faktörlerden denetim biçimiyle alakalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Görev ve Yetki Belirsizliği

Birey veya bölümlerin sorumlulukları hakkında açık ve net bir bilginin olmaması hem işlerin yapılması hem de kaynakların paylaşılması konusunda bir çatışma yaratır; böylece görev ve yetkilerdeki belirsizlik arttıkça, çatışmanın miktarı ve yoğunluğu da artar Avantaj sağlayan, olumlu görevlerde her bölüm görevi yapmak isterken, zor, karmaşık, zaman gerektiren görevleri hiçbir bölüm yapmak istemeyecektir. Bu belirsizlik, her bölüm veya takımın sorunları kendi tercihlerine göre çözmesine ve kendi çıkarlarını korumak için kendi aleyhlerine olan bilgileri saklamalarına neden olacaktır. Bu nedenle de iletişim aksayacak ve iletişim kanalları doğru çalışmayacaktır. A seçeneğinin sebebi grup heterojenliğidir, b seçeneğindeki örgütsel güvenin artması bireyler üzerinde değildir, örgütseldir. C seçeneğindeki sebep kaynakların kıt olmasıdır. E seçeneğindeki neden ise ödüllendirme sistemiyle alakalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum