Çatışma ve Stres Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #445928

Aşağıdakilerden hangisinde sistem kuramına göre stresin nasıl ortaya çıktığı doğru olarak yer almaktadır?

 


Organizmanın dışında gerçekleşen, nesnel bir zorlayıcı durum karşısında ortaya çıkar.

 

Öğrenme sırasında bir uyaran olarak ortaya çıkar.

 

Kişinin karşılaştığı stres etmenleri ile kişinin stres etmeni üzerindeki değerlendirmelerinin etkileşimi olarak ortaya çıkar.

 

Sistemin dengesinin bozulması durumunda ortaya çıkar.

 

Organizmanın sadece bir bölümünde ortaya çıkar.

 


Yanıt Açıklaması:

Stres kavramının tanımı ile ilgili olarak şimdiye kadar literatürde biriken bilgilere göz atıldığında, stres kavramına günümüze kadar dört farklı tanımlama getirilmiştir;

Cannon ve Selye tarafından yapılan ve stres kavramını 'organizmanın dışında gerçekleşen, nesnel bir zorlayıcı durum karşısında, organizmanın verdiği tepki' şeklindeki tanım.

Öğrenme kuramcıları tarafından geliştirilen ve stres kavramını 'stres etmeni çerçevesinde değerlendiren ve yalnızca bir uyaran olarak ele alan' tanım.

Stres kavramını 'kişinin karşılaştığı stres etmenleri ile kişinin stres etmeni üzerindeki değerlendirmelerinin etkileşimi' üzerinden ele alan tanımlama. Bu yaklaşım daha çok bilişsel yaklaşıma yakın görünmektedir. Bu tanımlama çerçevesinde stres etmeninin kişi için taşıdığı anlam, kişinin stres etmeni ile baş edebilmesi için davranışsal ve zihinsel alanda uygulaması gerekenler dikkate alınmaktadır.

Stres kavramını 'Sistem Kuramı' çerçevesinde ele alan tanımlama her sistemin bir dengesi (homeostasis) olduğunu savunur. Sistemin dengesinin bozulması durumunda stres yanıtı ortaya çıkar.

Yorumlar
  • 0 Yorum