Çatışma ve Stres Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #449334

Aşağıdakilerden hangisi depresyona ilişkin yanlış bir ifadedir?

 


Depresyonun iyileşmesinde ailenin ilgi ve desteği önemlidir.

 

Depresyondaki insanlar kendine, geleceğe ve tüm yaşama karamsar bir biçimde bakarlar.

 

Depresyon hastasındaki olumsuz duygulara neden onun olumsuz düşünceleridir.

 

Depresyon erkeklerde kadınlardan iki kat fazla görülür.

 

Depresyon hastası aktif oldukça güzel duygular arkadan gelecektir.

 


Yanıt Açıklaması:

Depresyon toplumda sık görülen bir hastalıktır. Yaşam boyu hastalanma riski erkeklerde %8-12, kadınlarda %20-26'dır. Yani her beş kadından biri yaşamının bir döneminde depresyon geçirir. Depresyon kadınlarda erkeklerden iki kat fazla görülür. Depresyonun iyileşmesinde hekimlerin önerilerinin yanı sıra ailenin ilgi ve desteği de önemli olmaktadır.

Depresyonla başa çıkma yöntemleri: Depresyonun gelişmesinde olayları değerlendirme ve yorumlama biçimi çok önemlidir. Depresyon hastası; üzüntü, keder, elem gibi karamsar duygulardan yakınmakla birlikte, bu olumsuz duygulara neden olan onun olumsuz düşünceleridir.

Depresyondaki insanlar kendine, geleceğe ve tüm yaşama karamsar bir biçimde bakarlar. "Ben yetersiz bir kişiyim", "her şey daha kötüye gidecek" ya da "hayatın ne anlamı var" gibi düşünceler depresyonu artırdığı gibi sorunla baş etme gücünü azaltır. Bu düşüncelerden kurtulmak için bunları fark edip yeni olumlu düşüncelerle yer değiştirmek gerekir. Bu olaylara farklı bakış açısıyla bakabilmek demektir. Depresyonun en önemli belirtilerinden biride enerji azlığı, isteksizlik, içe kapanmadır. Her şey gözünde büyür. Ufak etkinlikler için bile büyük gayret serf etmesi gerekir. Ancak içe kapandıkça mutsuzluğu artar. Mutsuzluğu arttıkça içe kapanır. Bunu değiştirmenin yolu öncelikli görülen işleri sıraya koyarak adım adım ilerlemektir. Kişi aktif oldukça güzel duygular arkadan gelecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum