Çatışma ve Stres Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #445919

Aşağıdaki ifadelerden hangisinde stresin olumlu bir etkisinden söz edilebilir?

 


Tıp fakültesinde okuyan bir öğrencinin bölümü hakkında konuşurken “Çok stresli bir bölümde okuyorum” şeklindeki ifadesi.

 

İşini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir kişinin “Bugün çok stresliyim” şeklindeki ifadesi.

 

Bir uçak yolculuğundan sonra kişinin “O kadar stresli bir yolculuktu ki beni de stresli yaptı” şeklindeki ifadesi.

 

Yolda yürürken bir köpeğin saldırısına uğrayan bir kişinin “O kadar stres yaptım ki cüzdanımı yerden almayı unutmuşum” şeklindeki ifadesi.

 

İş arkadaşını tanımlayan bir kişinin “Kendisine bir iş verildiğinde o kadar streslenir ki; o işi bir an önce yerine getirir” şeklindeki ifadesi.

 


Yanıt Açıklaması:

Günlük dilde stres birçok anlamda kullanılabilmektedir. Aşağıda bu kullanımlara örnekler verilmiştir;

Strese neden olan etmenlerin tanımlandığı durumlar: Örneğin; tıp fakültesinde öğrenim gören öğrencinin 'çok stresli bir bölümde okuyorum' şeklindeki ifadesinde tıp fakültesinde öğrenim görmek gibi bir stres etmenini tanımlamak için stres kavramını kullanması.

Kişinin stres etmeni karşısında nasıl hissettiğini, nasıl bir tepki verdiğini belirttiği durumlar: Örneğin; işini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan bir kişinin 'bugün çok stresliyim' şeklindeki ifadesinde hissettiği sıkıntı, gerginlik gibi duyguları belirtmek için stres kavramını kullanması.

Kişinin hem stres etmenini tanımladığı hem de strese verdiği yanıtı tanımladığı durumlar: Örneğin; kötü geçen bir uçak yolculuğundan sonra kişinin 'o kadar stresli bir yolculuktu ki beni de stresli yaptı' ifadesinde stres kavramını hem stres etmeni olan uçak yolculuğunu hem de bu yolculuk nedeni ile hissettiği duyguları tanımlamak için stres kavramının kullanılması.

Stres kavramını stres etmenini ve strese verilen yanıtı da içerir biçimde "her türlü etkenle (heyecan, soğuk, hastalık) organizmaların varlığını bütünüyle tehdit eden saldırı; bu saldırıya karşı organizmanın gösterdiği tepki" şeklinde tanımlayabiliriz.

Diğer durumlar; Stres kavramı bazen olumlu etkileri anlamında da kullanılabilir. Örneğin; iş arkadaşını tanımlayan bir kişinin 'kendisine bir iş verildiğinde o kadar streslenir ki; o işi bir an önce yerine getirir'. Bu örnekte stresin olumlu özelliklerine atıfta bulunulduğu gibi stresin bir baskı unsuru olduğuna da atıfta bulunulmaktadır.

Stres kavramı bazen bir sıfat olarak insanları tanımlamakta kullanılmaktadır. Örneğin; 'çok stresli bir insan' ifadesi sıkça duyulan bir cümledir.

Yorumlar
  • 0 Yorum