Çevre Sorunları ve Politikaları Deneme Sınavı Sorusu #821919

I. 1963 - 1967 yıllarını kapsayan “Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı” kapsamında yer almaktadır.

II. İstikrarlı büyüme ve kalkınma sağlanması amacıyla hazırlanmış 1968 - 1972 yıllarını kapsayan “İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı” kapsamında yer almaktadır.

III. Siyasal ve ekonomik belirsizliklerin başladığı, ithal ikameci büyümenin yarattığı sorunların ortaya çıktığı 1973 - 1977 dönemini kapsayan “Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı” kapsamında yer almaktadır.

IV.  Planda, çevre sorunları açısından ayırt edici özellik, ayrı bir çevre bölümünün olmasıdır. 

Türkiye'de çevre sorunlarına ve çözümüne ilişkin yapılan ilk planla ilgili olarak yukarıdakilerden hangileri söylenebilir?


I ve II

I ve III

II ve IV

III ve IV

I ve IV


Yanıt Açıklaması:

1961 Anayasası’nın kabulü ve ardından 1962 yılı için bir “geçiş programı” sonrasında 1963 - 1967 yıllarını kapsayan “Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı” ve 1968 - 1972 yıllarını kapsayan “İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı” hazırlanmıştır. İstikrarlı büyüme ve kalkınma sağlanması amacıyla, 15 yıllık bir dönemi göz önüne alan bu planlarda, çevre sorunlar›na ve çözümüne
yönelik politikalara rastlanmamaktadır.
1973 - 1977 dönemini kapsayan ve 15 yıllık dönemin üçüncü kısmını oluşturan “Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı”, siyasal ve ekonomik belirsizliklerin başladığı, ithal ikameci büyümenin yarattığı sorunların ortaya çıktığı bir dönemde gündeme gelmiştir. Planda, çevre sorunları açısından ayırt edici özellik, ayrı bir çevre bölümünün olmasıdır. Burada, ülkenin su, hava ve kıyılar gibi belli başlı sorunlarına dikkat çekilmekte ve bunların bir bütün olarak, planlama sistemi içinde incelenmesinin gereği vurgulanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum