Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #831365

(A) hakkında 2014 yılında işlediği fiil nedeniyle hapis cezasına hükmedilmiştir. 2016 yılında yürürlüğe giren yeni kanun hükmünde (A)'nın lehine ve aleyhine hükümler bulunmaktadır. Bu bilgiler ışığında, (A)'nın fiiline uygulanacak kanun hükmü nasıl belirlenir?


(A)'nın fiiline 2014  ve 2016 yılında yürürlükte olan kanunlar ayrı ayrı uygulanarak lehe olan kanun tespit edilir ve kanun hükümleri uygulanır. 

(A)'nın fiiline 2014 yılında yürürlükte olan kanun uygulanır. 

(A)'nın fiiline 2016 yılında yürürlükte olan kanun uygulanır. 

(A)'nın fiiline; 2014  ve 2016 yılında yürürlükte olan kanunlardan lehe olan hükümlerin her birisi  ayrı ayrı uygulanır. 

(A)'nın fiiline; 2014  ve 2016 yılında yürürlükte olan kanunlardan lehe olan hükümlerin her birisi, ceza infaz aşamasına gelmişse uygulanır.  


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı doğrudur. failin “leh(in)e olan hüküm, önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak, ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir.” Buna göre somut olaya suçun işlendiği sırada yürürlükte olan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunun hükümleri ayrı ayrı uygulanacaktır. Bir başka deyişle her bir kanunun hükümleri olaya bir bütün olarak uygulanacak ve ortaya çıkan sonuca bakılmak suretiyle lehe kanunun belirlenmesi yoluna gidilecektir. Buna karşılık her bir kanunun lehe hükümlerinin olaya uygulanması suretiyle karma bir uygulama yapılamayacaktır. Yine her bir kanunun sadece belirli bir hükmü, örneğin suç için öngörülen cezası değil, hüküm verilinceye kadar uygulanabilecek bütün hükümleri kendi içinde bir bütün olarak dikkate alınacaktır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum