Ceza Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #834930

Geçmişe yürüme yasağı, ceza hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanmasının temel dayanağı ne olabilir?


Bu kurala göre, her fiil, islendiği zamanın kanununa tabiidir. Bir fiil islendiği zaman yürürlükte olan kanunlara göre suç¸ teşkil ediyorsa cezalandırılabilecektir. İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç teşkil etmeyen bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez.

Failin aleyhine olan kanun geriye yürür. Çünkü ceza hukukunda geçerli olan geriye yürüme yasağı kuralı vardır.

Derhal uygulama, temel  bir dayanaktır ve bir hükmün yürürlüğe girdiği anda ilgili olan her olaya uygulanmasını ifade eder.

Failin lehine olan kanunun geçmişe uygulanır ve geçmişe uygulanma bakımından bir zaman sınırlaması getirilmiştir.

Yeni kanunun fiili suç olmaktan çıkartması hâlinde, daha önce bu suçu isleyen kişiler hakkında henüz kamu davası açılmamışsa da kovuşturmaya yer olacağı kararı verilecektir.


Yanıt Açıklaması:

Ceza hukukunun kişi hak ve özgürlükleri açısından güvence oluşturması amacıyla kabul edilen diğer bir kuralı da geçmişe yürüme yasağıdır. Kanunilik ilkesinin sonucu olan bu kurala göre, her fiil, islendiği zamanın kanununa tabiidir. Bir fiil islendiği zaman yürürlükte olan kanunlara göre suç teşkil ediyorsa cezalandırılabilecektir. İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç teşkil etmeyen bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez. İşlendiği zamanın kanuna göre suç sayılmayan bir fiili isleyen kişiye, daha sonra yürürlüğe giren ve o fiili suç hâline getiren bir kanun geriye yürütülerek ceza verilemez. Yine işlendiği zamanın kanununa göre suç sayılan bir fiil için daha sonra yürürlüğe giren bir kanunla suçun unsurlarında, cezalandırılabilme şartlarında, suç için öngörülen yaptırımlarda ve suçtan dolayı mahkûmiyetin kanuni neticelerinde failin aleyhine olacak şekilde değişiklikler yapılması hâlinde, bu kanun, yürürlüğe girdiği tarihten önce islenmiş olan fiiller bakımından uygulanamayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum