Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #794228

  1. Suçun unsurlarında, cezasında, güvenlik tedbirinde veya mahkûmiyetin kanuni neticelerinde sonradan yürürlüğe giren bir kanunla failin aleyhine olacak şekilde değişiklikler yapılması durumunda; sonraki kanun, yürürlüğe girdiği tarihten önce işlenmiş olan fiiller bakımından uygulanamaz.
  2. Fiil, işlendiği tarihten sonra yürürlüğe giren  kanun ile suç olmaktan çıkarılmış olsa dahi, işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna göre suç oluşturuyorsa fail cezalandırılacaktır.
  3. Lehe olan hüküm, önceki ve sonraki kanunların ilgili bütün hükümleri olaya uygulanarak, ortaya çıkan sonuçların birbirleriyle karşılaştırılması suretiyle belirlenir.

Yukarıda ceza hukuku kurallarının zaman bakımından uygulanması ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?


Yalnız II

Yalnız III

I ve II

I ve III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Fiil, işlendiği tarihten sonra yürürlüğe giren  kanun ile suç olmaktan çıkarılmış ise işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna göre suç oluşturmasına rağmen fail cezalandırılmayacaktır. Böyle bir durumda, sonradan yürürlüğe giren kanun, failin lehine sonuç doğurduğu için geçmişe yönelik olarak uygulanabilecektir. Aynı şekilde, sonradan yürürlüğe giren kanun, bir suçun unsurlarında, cezasında, güvenlik tedbirlerinde veya mahkûmiyetin kanuni neticelerinde failin lehine bir değişiklik içeriyorsa geçmişe etkili olarak uygulanabilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum