Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #853509

HAksızlık bilinci ile ilgili hangi ifade yanlıştır?


Kişinin işlemiş olduğu fiilden dolayı kusurlu sayılabilmesi için işlediği bu fiilin haksızlık teşkil ettiğinin, yani içinde yaşamış olduğu toplumda geçerli olan kurallar çerçevesinde onaylanmadığının bilincinde olması gerekmektedir.

Haksızlık bilinci, işlenen fiilin suç teşkil ettiğinin bilinip bilinmemesini ifade eder.

Önemli olan failin, işlediği fiilin içinde yaşadığı toplumda geçerli kurallar çerçevesinde onaylanmadığını bilmesidir.

Onaylanmadığını bildiği fiili işleyen kişi işlediği fiilin suç teşkil ettiğini bilmese bile haksızlık bilincine sahiptir ve dolayısıyla işlemiş olduğu fiilden dolayı kusurlu sayılıp cezalandırılabilecektir.

somut olayda işlediği fiilin haksızlık teşkil ettiğini bilmeyen kişi, bu bilgisizliğinin kaçınılmaz olması hâlinde algılama yeteneğinin yokluğundan dolayı kusurlu sayılamayacak ve cezalandırılamayacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Haksızlık bilinci, işlenen fiilin suç teşkil ettiğinin bilinip bilinmemesini ifade etmez. Önemli olan failin, işlediği fiilin içinde yaşadığı toplumda geçerli kurallar çerçevesinde onaylanmadığını bilmesidir. Onaylanmadığını bildiği fiili işleyen kişi işlediği fiilin suç teşkil ettiğini bilmese bile haksızlık bilincine sahiptir ve dolayısıyla işlemiş olduğu fiilden dolayı kusurlu sayılıp cezalandırılabilecektir. Buna göre, somut olayda işlediği fiilin haksızlık teşkil ettiğini bilmeyen kişi, bu bilgisizliğinin kaçınılmaz olması hâlinde algılama yeteneğinin yokluğundan dolayı kusurlu sayılamayacak ve cezalandırılamayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum