Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1086505

14 yaşındaki A ile cinsel ilişkiye giren 19 yaşındaki B, cinsel istismar suçundan başlatılan soruşturma ve neticesinde açılan kamu davasında A'nın rızasının olduğunu söylemiştir. A da rızasının olduğunu doğrulamıştır. Buna göre B'nin cezai sorumluluğuna ilişkin aşağıda verilen önermelerden hangisi doğrudur? 


TCK, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda 15 yaşından küçüklerin rızasına etki tanımamıştır. A cinsel istismar suçundan sorumludur. 

TCK, genel hükümlerde ilgilinin rızası düzenlendiğinden, ilgilinin rızası fiili hukuka uygun hale getirmiştir. Cezai sorumluluğu yoktur. 

Fiil TCK genel hükümlerde düzenlenen meşru savunma kapsamında olduğu için hukuka uygundur. Cezai sorumluluğu yoktur. 

Fiil, TCK genel hükümlerde düzenlenen hakkın kullanılması hukuka uygunluk nedeni kapsamında kaldığı için hukuka uygundur. Cezai sorumluluğu yoktur. 

Fiil, TCK genel hükümlerde düzenlenen ilgilinin rızası kapsamındadır. Kusurluluğa etki eden bir neden olarak cezası indirilerek verilecektir. 


Yanıt Açıklaması:

Kişi rızaya ehil olmalıdır. Rıza gösterdiği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını anlama yeteneği bulunan kişinin göstermiş olduğu rıza hukuken geçerlidir. Dolayısıyla
bu yeteneğe sahip olan kişinin rızası işlenen fiili hukuka uygun hâle getirecektir.
Kanun’da hangi yaştaki kişilerin rızasının geçerli olacağına ilişkin genel bir düzenleme yoktur. Dolayısıyla somut olayda kişinin rıza gösterdiği fiilin hukuki anlam
ve sonuçlarını anlama yeteneğinin bulunup bulunmadığına bakarak karar vermek
gerekmektedir. Buna karşılık, kanun koyucu bazen belli suç tipleriyle bağlantılı
olarak rızaya ehliyet yaşını bizzat gösterebilmektedir. Örneğin, onbeş yaşından küçüklerin kendilerine yönelik cinsel davranışlar konusunda açıklamış oldukları rıza
geçerli değildir (m. 103, f. 1). Doğru yanıt A'dır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum