Ceza Hukukuna Giriş Deneme Sınavı Sorusu #805472

Hedefte sapma ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi hedefte sapmadır. 

Sapma hâlinde konular farklı nitelikte olabilir.

Hedefte sapma yalnızca farklı nev’iden fikrî içtimanın konusunu oluşturur. 

Hareket, neticesini istenen konu üzerinde değil, bir başka konu üzerinde gerçekleştiriyorsa çift neticeli hedefte sapma vardır.

Hareket, neticesini istenen konu üzerinde gerçekleştirdikten sonra; kastedilenin dışında başkaca neticelerin oluşmasına da sebebiyet veremez. 


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır.  Bu şıkta hedefte sapma değil zincirleme suç tanımlanmıştır. TCK’nin 43. maddesinin birinci fıkrasında zincirleme suç (müteselsil suç) “bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi” şeklinde tanımlanmıştır. B şıkkı doğrudur. Sapma hâlinde konular farklı nitelikte olabilir. Örneğin, camı kırmak için atılan taşın A’ya isabet etmesi durumunda, teşebbüs aşamasında kalan mala zarar verme suçu ve olası kastla veya taksirle yaralama suçu oluşur. C şıkkı yanlıştır. TCK’nin sisteminde, hedefte sapma ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Bunun nedeni, hedefte sapmanın, aynı nev’iden veya farklı nev’iden fikrî içtimanın konusunu oluşturmasıdır. D şıkkı yanlıştır. Şayet hareket, neticesini istenen konu üzerinde değil, bir başka konu üzerinde gerçekleştiriyorsa tek neticeli hedefte sapma vardır. E şıkkı yanlıştır. Hareket, neticesini istenen konu üzerinde gerçekleştirdikten sonra; ayrıca, kastedilenin dışında başkaca neticelerin oluşmasına da sebebiyet veriyorsa çift neticeli veya çok neticeli hedefte sapmadan söz edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum